El Reial Decret Llei 3/2016, de 2 de desembre, amb el qual Hisenda pretén endurir la concessió d’ajornaments ha generat certa confusió.

26/01/2017

De la instrucció que l’administració tributària ha publicat la Instrucció 1/2017, de 18 de gener, s'extreuen els següents criteris:

L’administració tributària distingeix dos tipus de procediments

a) El procediment per a la resolució automatitzada d’ajornaments i fraccionaments de pagament:

S’hi admetran tots els deutes que en conjunt s’ajornin o fraccionin essent inferiors a 30.000 euros, sense garantia i sense justificació de cobrament de les quotes repercutides en el cas d’IVA, amb limitació en el termini de concessió a 12 mesos pels subjectes passius persones físiques, i a 6 mesos, pels deutes corresponents a persones jurídiques.

Dins de la tramitació automatitzada, les sol·licituds presentades inferiors a 1.000 euros, no es limitaran als terminis de 12 i 6 mesos, sinó que es concediran automàticament els terminis requerits pel sol·licitant, sempre que els seus fraccionaments no siguin inferiors a 30 euros. 

En el procediment automatitzat l’administració tributària pressuposa que es compleixen dues circumstàncies necessàries per tal que es concedeixi, com són les dificultats de tresoreria transitòria i la falta d’ingressos dels impostos repercutits. Per la qual cosa no es realitzaran requeriments per part de l’Administració per acreditar aquestes circumstàncies.

En el límit de 30.000 euros s’hi inclouen l’import del deute pel qual se sol·licita l’ajornament, així com l’import dels venciments pendents d’ingrés dels deutes ajornats o fraccionats, excepte que estiguin degudament garantits.

b) El procediment per a la resolució ordinària d’ajornaments i fraccionaments de pagament.

Les sol·licituds d’ajornament superiors a 30.000 euros es tramitaran pel “procediment ordinari”, amb el requeriment dels requisits d’aportació de garanties, justificació de la falta de tresoreria i altra documentació seguint el procediment detallat a la Instrucció per tal de permetre a l’Administració determinar si es compleixen els diferents requisits exigits per a la seva concessió, entre ells el requisit de no haver cobrat les quotes repercutides sobre les quals se sol·licita aplaçament. El termini en aquest cas serà de 36 pagaments.

Potser t'interessa: Novetats fiscals del 2016 i 2017.
 

Aquesta pàgina web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els serveis i analitzar els hàbits de navegació, en cap cas per a finalitats publicitàries. Si segueix navegant entendrem que n'accepta el seu ús. Més informació | Accepto les galetes