El color verd identificarà els més saludables i els vermells, els més greixosos o perjudicials.

28/09/2018

La ministra de Sanitat, Consum i Benestar Social, María Luisa Carcedo, ha anunciat aquest dilluns la implantació d’un nou etiquetatge nutricional de productes alimentaris i begudes seguint el model Nutri-Score, que atorga un color a cada aliment en funció del seu contingut en sucres, greixos saturats, sal, calories, fibra i proteïnes. Els colors verds identificaran els aliments més saludables; els vermells, els de menys qualitat nutricional.

La seva aprovació, com a reial decret llei, es preveu d’aquí uns "dos o tres mesos", segons ha avançat la ministra. Abans, es posarà en marxa "en les properes setmanes" un grup de treball amb la indústria alimentària perquè es vagin adaptant gradualment a aquesta nova fórmula, que consistirà en la col·locació d’un gràfic amb cinc colors a l’estil d’un semàfor a la part frontal dels productes.

"L’actual etiquetatge nutricional, tot i que ha sigut un avenç molt important, no és suficient, ja que resulta complex d’entendre", ha destacat la ministra, per defensar aquest nou model que pretén lluitar contra l’obesitat, també conegut com a logotip de cinc colors, i que ha sigut instaurat fa sis mesos a França i està pendent d’introduir-se a Bèlgica i Portugal.

Carcedo ha reivindicat el Nutri-Score davant altres models d’etiquetatge, "que no han sigut implantats per les administracions, no compleixen els objectius de promoure l’elecció més saludable i fins i tot poden resultar confusos per al consumidor". "Per això, no estan avalats per les societats científiques i els professionals", ha afegit.

"Aquesta informació permetrà que la ciutadania pugui comparar productes semblants de forma senzilla i prendre una decisió informada i motivada per seguir una dieta més saludable", ha resumit la titular de Sanitat, que ha afegit que Nutri-Score també té com a objectiu que la qualitat dels aliments s’incrementi com a producte d’aquestes restriccions.

Limitació de la publicitat de productes poc saludables

La ministra ha anunciat, a més, altres iniciatives per reforçar l’Estratègia Nutrició, Activitat Física i Prevenció de l’Obesitat (NAOS), com la reforma de l’actual Codi PAOS, en què la indústria s’autoregula respecte a la publicitat d’aliments i begudes dirigides a menors de 15 anys.

Basant-se en la nova directiva de serveis de comunicació audiovisual que s’aprovarà al Parlament Europeu, i seguint les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), Sanitat limitarà la publicitat dels aliments amb perfils nutricionals menys saludables per a nens.

"Hi ha l’evidència que la publicitat influeix en les preferències, compres i en els comportaments de nens i adolescents respecte als aliments i begudes. Constitueixen un grup molt vulnerable a la publicitat, que hi està especialment exposat. És censurable que s’aprofiti la seva especial vulnerabilitat per aconseguir beneficis econòmics", ha destacat Carcedo en la seva intervenció durant l’entrega dels premis Estrategia NAOS 2017.

"L’actual autoregulació és clarament insuficient. Té carències. Se li ha de donar un impuls", ha conclòs la ministra, que a continuació ha advertit que, si aquestes estratègies d’autoregulació de la indústria no compleixen els objectius del ministeri, estan oberts a aplicar un model més restrictiu i vinculant.

Instituts i hospitals, lliures de productes insans

També dins d’aquestes mesures per facilitar opcions alimentàries més saludables i combatre l’obesitat, Carcedo ha detallat que es desenvoluparà la llei 17/2011 de seguretat alimentària i nutrició per impedir la venda d’aliments i begudes poc saludables en escoles i instituts.

En aquesta mateixa línia, ha avançat que es desenvoluparà un protocol perquè les contractacions públiques de menús, càtering, ‘vending’ o cantines tinguin criteris de qualitat nutricional, a més dels relacionats amb la seguretat. La meta, novament, és restringir la presència d’aliments no sans en centres públics, com hospitals o universitats.

"És necessari que les administracions sanitàries, els hospitals i centres de salut i els espais públics de tot tipus es converteixin en centres promotors de salut i siguin exemplars en l’oferta de productes a les seves instal·lacions", ha argumentat.

Sobre un possible impost a les begudes ensucrades, Carcedo ha reconegut en declaracions als mitjans que és una de les recomanacions recollides per l’OMS i la Comissió Europea. "Estem treballant en totes les línies", ha afirmat la ministra.

Finalment, Carcedo ha recolzat el Pla de Col·laboració per a la Millora dels Aliments i Begudes i altres mesures 2020, que contempla ratificar 20 acords amb associacions dels cinc sectors de l’entorn alimentari (fabricants, distribució, restauració moderna, restauració social i ‘vending’), integrades per més de 500 empreses i que afectarà més de 3.500 productes. Entre els compromisos adquirits, hi ha la reducció gradual fins al 2020 d’una mitjana del 10 per cent de sucres afegits, sal i greixos saturats.

Aquesta pàgina web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els serveis i analitzar els hàbits de navegació, en cap cas per a finalitats publicitàries. Si segueix navegant entendrem que n'accepta el seu ús. Més informació | Accepto les galetes