El Consell de Ministres ha aprovat aquest 5 d'abril el reial decret que regula l’autoconsum elèctric a Espanya, que inclou un mecanisme per compensar l’excedent d’energia, habilita la figura de l’autoconsum col·lectiu, obre la porta a aprofitar l’energia no consumida pel veí i redueix els tràmits.

28/05/2019

Fins al moment, si l’autoconsumidor volia obtenir una compensació per l’energia generada que no consumia instantàniament i s’injectava a la xarxa, s’havia de constituir jurídicament com a productor d’energia, realitzant els tràmits i declaracions fiscals que la llei exigeix.

En virtut d’aquest nou decret, la comercialitzadora d’energia compensarà l’usuari per l’energia excedentària a cada factura mensual. Aquest mecanisme és aplicable per a aquelles instal·lacions amb una potència no superior a 100 quilowatts (kW) -sempre que l’electricitat sigui d’origen renovable- i la compensació econòmica podrà arribar fins el 100 % de l’energia consumida per l’usuari aquell mes.

El reial decret també permet que un consumidor pugui aprofitar els excedents del seu veí i coparticipar en l’autoconsum, si aquest no està consumint la seua part proporcional d’energia.

A més, es permet realitzar l’autoconsum tant amb instal·lacions de generació situades al mateix habitatge, com en altres d’ubicades en les proximitats. Per exemple, es podran instal·lar plaques fotovoltaiques en edificis contigus que tinguin millor orientació sempre que hi hagi acord entre les parts.

Així mateix, fomenta la figura de l’autoconsum col·lectiu, que fomentarà aquesta fórmula en les comunitats de propietaris o en polígons industrials. El text obre també la possibilitat que totes les comercialitzadores puguin oferir serveis d’autoconsum renovable.

La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), que ha validat aquesta mesura, supervisarà l’evolució del mercat i podrà proposar al Govern l’establiment de restriccions a determinades companyies si hi ha problemes de competència.

Una altra de les finalitats del decret és reduir els tràmits administratius per a tots els usuaris, que en el cas del petit consumidor (de fins 15kW o 100 kW) es reduiran a una única gestió: notificar la instal·lació a la comunitat autònoma corresponent. Per a les instal·lacions de menys de 100 kW en baixa tensió, les administracions recolliran informació a partir del certificat electrotècnic de la instal·lació, s’articula un procediment perquè sigui el distribuïdor el que modifiqui el contracte d’accés dels petits consumidors que realitzin autoconsum i se simplifiquen les configuracions de mesura perquè, en la majoria dels casos, n’hi hagi prou amb un sol comptador.

En el cas d’autoconsum col·lectiu, també serà necessari mesurar l’energia generada amb un altre equip per fer el repartiment d’energia entre els participants, mentre que des del punt de vista de la seguretat industrial es modifica el reglament electrotècnic de baixa tensió per regular els dispositius.

El Govern espanyol creu que l’autoconsum tindrà un efecte positiu sobre l’economia, el sistema elèctric i els consumidors, mentre fomentarà l’ocupació local i el compliment de les obligacions en matèria de lluita contra el canvi climàtic. En aquest sentit, la ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha dit, durant la presentació del reial decret en la roda de premsa del Consell de Ministres, que "l’autoconsum és una realitat que s’estén en el conjunt dels països europeus" i que, a més de tenir efectes positius en l’evolució dels preus, suposa "una evolució d’un sistema centralitzat reservat a uns quants amb consumidors passius".
 
Què han de saber les empreses que vulguin fer autoconsum autoconsum energètic

L'eficiència i l'estalvi energètic són elements que aporten competitivitat a les empreses, sobretot per la reducció de costos que suposa. Per això, molts negocis porten anys interessats a aplicar l'autosuficiència energètica. L'aprovació del Reial Decret 244/2019 del 5 d'abril comporta, doncs, un avenç notable per desenvolupar un autoconsum energètic, de proximitat, sobretot per a petits consumidors. Si et planteges fer autoconsum energètic a la teva instal·lació, has de saber el següent:

1. Has de tenir en compte que, a partir d'aquesta normativa, s'estableixen diferents modalitats d'autoconsum: sense excedents, amb excedents acollits a compensació, i amb excedents no acollits a compensació.

2. Si en les teves instal·lacions no existeix abocament d'excedents a la xarxa, per amortitzar la inversió en aquest tipus d'instal·lacions, és convenient que les hores de producció coincideixin amb les de consum, doncs en cas contrari l'energia excedentària es perd. Una bona alternativa per aquests tipus d'instal·lacions, tot i el seu encariment, és l'ús de bateries per acumular energia quan es produeix i no es consumeix i consumir-la posteriorment. Per tot això, el tipus d'autoconsum que faràs és sense excedents.

3. Sobre l'autoconsum amb excedents acollits a compensació: S'hi poden acollir instal·lacions fins a 100 kW on el titular de la instal·lació de generació i de consum coincideixen. En aquest cas hi ha abocament de l'energia produïda excedentària a la xarxa i es compensa parcialment de la factura a pagar. En cap cas, el saldo econòmic resultarà positiu per al consumidor, per tant no es generaran càrregues fiscals. Amb tot, cal tenir en compte que el preu per al consumidor està format pel cost de kWh generat + peatges d'accés + impostos i, en canvi el preu dels excedents abocats a la xarxa serà el del cost horari del kWh generat.

4. Hauràs d'aplicar autoconsum amb excedents no acollits a compensació si els excedents es venen al mercat, a un preu similar a l'anterior, però cal tenir en compte que hi caldrà afegir l'impost sobre generació (7%) i l'IVA. Aquesta modalitat comporta l'alta en activitats econòmiques, per la qual cosa, per qüestions burocràtiques no es recomana a petits consumidors residencials.

5. T'interessarà saber que la nova normativa comporta una simplificació dels processos administratius i tècnics per les instal·lacions d'autoconsum, sobretot les de menys de 100 kW. Aquesta mesura té un efecte immediat en reduir els costos del projecte, especialment pel cas residencial.

6. S'ha obert la porta a l'autoconsum compartit o col·lectius. En aquest cas, més d'un consumidor, aprofiten l'energia generada per una instal·lació de producció. El repartiment de l'energia produïda serà la que s'acordi entre els propietaris de la instal·lació en funció de l'aportació econòmica, de la potència contractada, o de qualsevol altre criteri decidit entre ells, però sempre constant. En cas que no hi hagi acord, el repartiment serà en funció de la potència contractada per cada consumidor. Aquesta modalitat és especialment interessant per a comunitats de veïns.

7. Pots contemplar la possibilitat de fer autoconsum remot si t'interessa. Quan el consumidor i generador no estiguin a la mateixa finca, tant de forma individual com col·lectiva. Es permet l'autoconsum d'aquells punts de subministrament connectats al mateix centre de transformació, la mateixa referència cadastral o a un màxim de 500 metres entre comptadors. Aquesta modalitat pot ser interessant, per aprofitar l'energia produïda, per exemple, a la teulada d'un pavelló esportiu.

8. Has de saber que estem davant una normativa que potencia essencialment l'autoconsum de proximitat per al petit consumidor i el consumidor residencial i que és un veritable avenç per la participació del consumidor en les decisions de generació.

9. També val la pena destacar que enguany s'ha publicat el Reial Decret 263/2019, de 12 d'abril, pel qual es regula el Programa d'ajudes per a actuacions d'eficiència energètica a les pimes i grans empreses del sector industrial.

10. Cal comentar que, com a conseqüència de l'eliminació de l'impost al sòl, el nou esborrany del Reglament d'Autoconsum permetrà gestionar els excedents no consumits de generació d'energia fotovoltaica, amb la compensació econòmica que això pot suposar en la factura de la llum.




Fonts: Sostenible.catVia Empresa

Aquesta pàgina web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els serveis i analitzar els hàbits de navegació, en cap cas per a finalitats publicitàries. Si segueix navegant entendrem que n'accepta el seu ús. Més informació | Accepto les galetes