Les activitats de neu, en les seves diferents variants, han experimentat un salt tant a nivell quantitatiu com qualitatiu en el nostre país durant les últimes dècades. Aquest fet les ha convertit en una pràctica molt popular i amb una gran influència en l'àmbit escolar. Per aquest motiu, avui en dia són moltes les escoles i instituts que organitzen colònies a la neu.

A Catalunya, la geografia, el clima i l'afició per l'esport s'alien per fer de la neu un element clau en l'oferta de lleure. El Pirineu català és una destinació ideal per a les activitats de neu amb l’escola, l’entitat de lleure, la família o els amics. Per gaudir de la neu i altres peculiaritats de l'hivern, algunes cases de colònies i albergs de l’ACCAC fan activitats específiques, que en alguns casos són per a grups escolars i en d'altres, per a famílies o grups d'amics.

Excursions amb raquetes, construcció d’iglús o activitats d’orientació, són algunes de les propostes per viure tota una aventura tenyida de blanc. En aquest entorn privilegiat, menuts i grans poden descobrir el paisatge hivernal i aprofitar els avantatges de la neu amb estades de qualitat a preus econòmics a les instal·lacions juvenils.

A més, per als qui apostin per l'exercici físic, el Pirineu de Catalunya acull diverses estacions d’esquí alpí i d’esquí nòrdic, que figuren entre les més visitades de l’Estat durant la temporada d'hivern. En els darrers anys, aquestes estacions han ampliat la seva oferta amb noves modalitats d’esquí i molts esports de neu. Algunes propostes s’adrecen als esquiadors més intrèpids, que busquen noves emocions. D’altres, en canvi, estan pensades per als qui no saben o no els agrada esquiar, però volen passar un dia divertit a la muntanya. 

A la neu amb l’escola

Ensenyar i practicar amb l'alumnat els esports de neu els ofereix la possibilitat d'interactuar amb l'entorn natural mentre fan exercici físic. Gràcies a les seves possibilitats pedagògiques, els esports de neu no només són una activitat lúdica, sinó també un mitjà per poder treballar de forma interdisciplinària i aconseguir un aprenentatge global dels alumnes. Els infants i joves aprenen a respectar el medi ambient alhora que posen en pràctica diverses competències de l'educació primària i secundària com el coneixement del medi natural, social o cultural.

Per l’ampli ventall de possibilitats en el pla educatiu, cada cop són més els docents que aposten per integrar el treball dels esports en un context natural i diferent com és el de la neu. Es tracta d’activitats molt completes, que combinen el desenvolupament i benestar físic amb les sensacions d'emoció, diversió i llibertat en un entorn natural. A més, l’especialitat esportiva de l’esquí permet la participació de tots els infants i joves, ja que algunes pistes estan adaptades per a persones amb necessitats educatives especials o amb alguna discapacitat: ofereixen professors especialitzats, remuntadors acomodats i el material necessari, com ara esquís, cadires i material didàctic.

A més, les colònies són moments fantàstics per dur a terme una gran varietat de jocs d'exterior. A part del vessant pedagògic, la neu és també un material de joc fabulós, amb el qual es poden dur a terme una infinitat de propostes lúdiques. La facilitat amb què es modela o la possibilitat de lliscar damunt seu serveixen de base per practicar un munt de jocs de què només es pot gaudir durant l’hivern.

I és que l'entorn en què es desenvolupen les activitats brinden nombroses oportunitats com, per exemple, l’aprenentatge dels nens i nenes en les excursions pel medi natural. Els condueixen a un context aliè al de la seva vida quotidiana, proporcionant-los situacions idònies per conviure amb els seus companys, obtenir autonomia i practicar activitats noves. Fer un ninot de neu, lliscar amb un trineu improvisat o les guerres de neu amb els amics, seran moments de diversió inoblidables tant per als menuts com per als més joves.
Programes d'activitats a la neu

Les instal·lacions juvenils ofereixen una varietat de propostes de qualitat que combinen la pràctica de l’exercici físic amb el vessant més lúdic del lleure:

Construcció d’iglús: Aquesta activitat en grup ensenya com viuen els esquimals a través de la construcció amb blocs de gel de diferents formes de refugi en funció del tipus de neu. 

Descensos amb trineu: Improvisar un trineu amb un plàstic és una de les activitats més divertides per a infants i joves. Però hi ha altres tipus de trineus que també poden ser un bon i divertit mitjà de transport per gaudir de la neu, com per exemple, els tirats per gossos. Aquest esport, per la seva facilitat, s'ha generalitzat a les pistes d'esquí catalanes. Una modalitat esportiva en la qual s’uneixen aventura, convivència amb la natura i possibilitat de gaudir d’entorns únics. 

Orientació i tècniques de rescat a la neu: Amb aquesta activitat els infants i joves aprendran a guiar-se en el medi natural i les tècniques de rescat a la neu amb l’aparell de recerca de víctimes d’allaus (ARVA), la sonda i la pala. 

Excursions amb raquetes de neu: És un esport molt fàcil i divertit que es pot practicar en grup o per lliure. Avui dia s’han convertit en una manera de fer desplaçaments més ràpids i fàcils per la neu, sobretot per als qui no estan acostumats a moure’s amb esquís. Les raquetes són una mena de pales que es posen als peus, perfectes per caminar sobre neu verge sense enfonsar-se. Amb elles es poden descobrir paratges on no es pot arribar amb esquís. 

Esquí de fons: Aquesta modalitat d’esquí és la més econòmica i senzilla. Els seus orígens es troben als països nòrdics, d'aquí que també rebi el nom d'esquí nòrdic. És com caminar o córrer, segons l'experiència de l'esquiador, per camins forestals nevats. Per això, més que equilibri, es necessita una gran resistència física. Per facilitar el desplaçament, els esquís són més estrets i llargs que els de l'esquí alpí i les botes són flexibles i lleugeres.

Potser t'interessa: Especial neu, Especial colònies escolars.

 

 

Aquesta pàgina web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els serveis i analitzar els hàbits de navegació, en cap cas per a finalitats publicitàries. Si segueix navegant entendrem que n'accepta el seu ús. Més informació | Accepto les galetes