El tribunal desestima un recurs per vulneració de drets fonamentals contra un article de l'Estatut dels Treballadors.

26/11/2019

Les empreses podran acomiadar els treballadors si no es presenten a la feina de manera intermitent, encara que les absències estiguin justificades. Així és com ho ha avalat el Tribunal Constitucional, aquest mes d’octubre, en una sentència que desestima el recurs en contra l'article 52 de l'Estatut dels Treballadors sobre l’Extinció del contracte per causes objectives.

Com a resposta, PIMEC ha recordat que en l’àmbit laboral, el dret a la integritat física protegeix els treballadors davant les actuacions no materials com són les ordres empresarials que incompleixin les obligacions en matèria de prevenció de riscos laborals. Així que, amb la sentència del TC, s’entén que la decisió d’acomiadar les persones treballadores pel fet de superar un nombre de faltes d’absència en un període determinat, no és una actuació susceptible d’afectar la salut o la recuperació de la persona treballadora.
El dret a treballar de les persones, recollit en l’article 35 de la Constitució, es concreta a no ser acomiadat sense causa justa, i dona lloc a la doctrina de la causalitat que demana que es concreti la causa extintiva i determinar amb claredat el nombre d’absències en el lloc de treball ocorregudes en un període determinat i que fan que la empresa pugui posar fi al contracte laboral.
 
En la sentencia d’aquest mes d’octubre, el TC argumenta que "les absències intermitents, encara que siguin per causes justificades, generen un increment de costos laborals que l'empresa no té per què suportar" i ha afegit que "l'absentisme comporta per a l'empresari un perjudici dels seus interessos legítims". En aquest cas, l’empresa va fer fora la treballadora després que acumulés diverses faltes en un any, tot i que una part estaven justificades i eren per malaltia. L’Estatut dels Treballadors avala l’acomiadament en cas que l’empleat falti en un 20% de les jornades laborals durant dos mesos consecutius.

La sentència ha rebutjat que la normativa pogués causar un dany en la salut del treballador, i diu que "la causa d'acomiadament no és en aquest cas el pur fet d'estar malalt, sinó la reiteració intermitent del nombre de faltes d'assistència a la feina, justificades o no".Per al tribunal, la normativa ja exclou de l'article 52 els casos de "baixes mèdiques prolongades i els derivats de malalties greus" per evitar "situacions injustes o efectes perversos". Tampoc s'inclouen els casos d'absències derivades d'accidents laborals, riscos durant l'embaràs i la lactància, malalties causades per l'embaràs, part o lactància o les derivades de casos de violència de gènere.
 
La Intersindical-CSC i altres organitzacions que treballen pels drets dels treballadors, ja han expressat el rebuig a la sentència, que l’han considerada "del tot inhumana, aberrant i absurda”  ja que vulnera drets reconeguts a nivell europeu com la salut, la integritat física, a no ser acomiadat sense una causa justa i a la prevenció de riscos laborals de les persones treballadores.
 
imatge: FaPaC social.cat
 
Aquesta pàgina web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els serveis i analitzar els hàbits de navegació, en cap cas per a finalitats publicitàries. Si segueix navegant entendrem que n'accepta el seu ús. Més informació | Accepto les galetes