Sovint les persones que treballen per compte propi, autònoms i emprenedors, obliden establir unes garanties de feina mínimes com ara, determinar un horari concret de treball, un salari mensual, una pausa entre hores, etc. com sí que estableixen altres models de treball. Un problema habitual amb el qual es troba habitualment aquest tipus de treballador és la renuncia a uns ingressos regulars, i és que moltes vegades, els autònoms sacrifiquen el seu sou mensual a les necessitats de l’empresa, per fer front a les despeses i el pagament de les factures. Aquest és un error que pot afectar la seva estabilitat personal, econòmica i familiar a mitjà i llarg termini.
Una bona manera de fer-ho és observant
quin sou s’està pagant al mercat per la realització de les mateixes tasques i responsabilitats dins de la vostra empresa. En aquest cas, serà important tenir en compte el sector en què hi formeu part, ja que hi ha diferències entre uns i altres. A l’hora de valorar-ho
fixeu-vos també en la mida, l'antiguitat i l'experiència de l'empresa, és a dir, en totes les circumstàncies més particulars del negoci. El conveni col·lectiu del sector i l’àmbit geogràfic estableix la retribució per a la categoria i funció que exerceixes. L'
Institut Nacional d'Estadística publica una llarga llista de dades sobre el mercat laboral, diferenciant per ubicació i sector.
Una altra manera d’esbrinar quin sou us pertoca, és
cercant ofertes de feina per categories i funcions similars a les que feu habitualment. Les trobareu fàcilment en portals de treball, a diferents mitjans de comunicació, cercadors especialitzats, etc. En aquest cas, assegureu-vos que les ofertes pertanyen a empreses semblants a la vostra: en nombre de treballadors, grandària, sector, activitat, zona geogràfica, entre d'altres.
Determinar un sou fix i variable
El més habitual és establir un sou variable en la fase d’arrencada i als mesos posteriors, ja que cal fer front a unes despeses inicials necessàries que s’emporten el primer capital invertit. Passat un temps, quan l’activitat i ingressos s‘estabilitzin, és convenient determinar un sou fix individual per a la persona autònoma. Segons la consecució de resultats i beneficis, es podrà complementar amb bonificacions o retribucions extres. Per exemple, es pot establir que si s'incrementa la facturació en un percentatge o s'arriba a tants euros de facturació, es podrà rebre entre un % d'aquests beneficis.
A partir del primer any de funcionament del negoci, es pot
calcular quina és la mitjana anual d’ingressos i el volum de despeses: materials, Seguretat Social, desplaçaments, assegurances, manteniment d’equips, telèfon, lloguer, subministraments, amortització de les inversions, etc. A partir d’aquests dos elements es pot calcular el benefici real que genereu amb la vostra activitat. Amb aquesta xifra, us serà més fàcil
assignar-vos una quantitat mensual d’ingressos.
En la mesura del possible, feu que aquesta quantitat sigui inferior al càlcul que us ha sortit, així tindreu un marge per compensar mesos que no siguin tan bons, o bé fets imprevistos com reparacions, pujades de preus, etc.