Per poder disposar del distintiu de qualitat ambiental, les cases i albergs han de garantir un seguit de condicions en el servei com l'ús racional de l’aigua, la il·luminació, la climatització, l’adequada gestió dels residus i el respecte al medi ambient, etc.

15/01/2020

El Distintiu de Garantia de Qualitat Ambiental és un sistema d’etiquetatge ecològic de la Generalitat de Catalunya. Aquest sistema voluntari de qualificació ambiental identifica i certifica productes o serveis d’allotjaments juvenils que compleixen determinats criteris ambientals més enllà de la normativa vigent d’aplicació i per tant tenen una afectació menor sobre el medi ambient. La Direcció General de Qualitat Ambiental del Departament de Territori i Sostenibilitat és l’òrgan competent per a la concessió del Distintiu de Garantia de Qualitat Ambiental.

Per a què serveix el Distintiu de Garantia de Qualitat Ambiental?
  1. Promou el consum de productes i de serveis que afavoreixen la minimització de residus, la recuperació i reutilització dels subproductes i així com l’estalvi de recursos especialment l’energia i l’aigua.
  2. Proporciona als usuaris i als consumidors informació millor i més fiable sobre la qualitat ambiental dels productes i serveis.
  3. Fomenta la comunicació i l’educació ambiental entre usuaris i treballadors.
Criteris bàsics per als allotjaments juvenils
Els criteris bàsics perquè els allotjaments juvenils tinguin accés a una avaluació preliminar per a l’atorgament de l’etiqueta són:
 
Eficiència i estalvi energètic
  • Bon aïllament de la caldera, dipòsits d’acumulació i tubs de distribució.
  • Instal·lació d’aigua calenta sanitària amb vàlvula mescladora de tres vies amb bomba i circuit de recirculació entre caldera i dipòsit programable.
  • Les obertures a la façana sud-oest disposen de cortines, persianes, porticons, etc. que eviten la càrrega de calor externa.
  • Els aparells d’aire condicionat de nova adquisició són de classe A.
    Veure més

Estalvi d’aigua
  • En els espais exteriors la vegetació és autòctona i/o adaptada al clima de la zona.
  • En superfícies enjardinades de 100 m 2 o superiors s’instal·len sistemes de reg eficients.

Gestió de residus
  • Recollida selectiva dels residus d’acord amb el municipi.
  • Els contenidors per a la recollida selectiva es troben degudament identificats.

Minimització de les emissions
  • Els equips de refrigeració de nova adquisició utilitzen gasos refrigerants amb un potencial d’esgotament de la capa d’ozó igual a zero i en cas que siguin neveres i congeladors domèstics el potencial d’escalfament global serà igual o inferior a 15.
  • L’establiment no sobrepassarà els nivells de soroll i vibracions en el mapa de capacitat acústica per la zona on es trobi ubicat.
  • Les instal·lacions de climatització i/o ventilació no originaran en els edificis contigus o pròxims nivells d’immissió superiors als que estableix la legislació.
    Veure més

Integració paisatgística
  • L’establiment està construït amb materials, colors i estil arquitectònic propi de la zona i no suposa cap impacte significatiu sobre el paisatge.

Gestió
  • Registre trimestral del consum d’energia per a detectar consums anòmals i possibles millores.
  • Registre trimestral del consum d’aigua per a la detecció de consums anòmals i possibles millores.
  • Revisió anual de la caldera i instal·lació d’energia solar tèrmica en cas d’existir.
  • El rendiment de la caldera serà superior al 85%.
  • Revisió mensual d’aixetes, regadores de dutxa i cisternes de lavabo per comprovar que no hi hagi fuites i reparar-les si es dóna el cas.

Informació i formació
  • S’informa als clients dels criteris del distintiu, així com de les possibilitats de descoberta de l’entorn proper i del transport públic existent a la zona.
  • El personal es forma sobre els criteris ambientals que regeixen en l’establiment i com poden actuar per participar satisfactòriament en la gestió.
  • Es disposa de rètols o altres tipus d’elements informatius sobre la utilització racional de l’aigua, la il·luminació, la climatització, l’adequada gestió dels residus i el respecte envers el medi ambient en les sortides a l’entorn proper.

Consultar tots els criteris bàsics d'avaluació


Tots aquests criteris són de caràcter obligatori, no obstant, per adquirir el distintiu cal assolir un mínim de punts, en funció de si la instal·lació juvenil disposa de piscina o no, mitjançant el compliment de diversos criteris opcionals. 

Com demanar el distintiu per a un allotjament juvenil?
Els nous sol·licitants del Distintiu de Garantia de Qualitat Ambiental s'han d’adreçar a l'Oficina Virtual de Tràmits (OVT), per tal de tramitar la sol·licitud i descarregar-se el corresponent Informe d’Avaluació. Es pot accedir a l'OVT des de l’apartat corresponent a la vostra categoria de servei, que trobareu dins el portal. 

L’atorgament del distintiu té una vigència de tres anys, moment en el qual es tornarà a iniciar el procés per a tramitar la seva renovació.
Més enllà de la tramitació, els allotjaments juvenils que a curt termini no tinguin prevista l'obtenció del distintiu, poden posar en pràctica criteris ambientals de millora, reforma o renovació dels seus equipaments. D'aquesta manera es promou que la instal·lació esdevingui, cada vegada més, una casa de colònies o alberg més sostenible i respectuosa amb el medi ambient.
 
 
Aquesta pàgina web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els serveis i analitzar els hàbits de navegació, en cap cas per a finalitats publicitàries. Si segueix navegant entendrem que n'accepta el seu ús. Més informació | Accepto les galetes