L'ACCAC va gaudir d'una sessió del catedràtic de dret processal i Diputat Jaume Alonso-Cuevillas sobre els diferents instruments concursals.

20/06/2020

L'ACCAC, a través de la seva participació a la sectorial de Pimec Turisme, ha tingut l'oportunitat de gaudir d'una sessió-ponéncia de l'advocat i economista Jaume Alonso-Cuevillas i Sayrol, Catedràtic de Dret Processal de la Universitat de Barcelona, ExDegà del Col·legi d'Advocats de Barcelona i que ha ocupat diversos càrrecs de representació en l'Advocacia catalana, espanyola, europea i internacional.
 
Tenint en compte la seva llarga trajectòria professional i acadèmica, Alonso-Cuevillas s'ha especialitzat no sols en la gestió directa de processos judicials en els diversos ordres (civil, mercantil, concursal, penal), sinó també en la direcció d'assumptes d'alta complexitat, destacant per la seva capacitat per al disseny d'estratègies jurídiques multidisciplinàries i la creació i direcció d'equips ad hoc. 

El webinar que ha ofert, fruit de la tasca de la Sectorial de PIMEC TURISME, i de la seva Presidenta, Isabel Galobardes ha tractat sobre "ELS INSTRUMENTS CONCURSALS COM A EINES DE PREVENCIÓ: Preconcurs, concurs i segona oportunitat"

Malauradament, els efectes econòmics de la pandèmia s’estendran molt més enllà del període de confinament. Diversos estudis econòmics preveuen que durant els propers mesos seran moltes les empreses i autònoms que passaran greus dificultats econòmiques o que, fins i tot, es poden veure abocats al tancament dels seus negocis.
 
Davant aquest fosc panorama, cal intentar prevenir la situació i minimitzar els danys el màxim possible. Es freqüent que l’emprenedor tingui compromès el seu patrimoni personal bé perquè actua com a autònom, bé perquè s’ha vist compel·lit a avalar amb el seu patrimoni, personal i familiar, els crèdits de l’empresa.
 
En cas de problemes (fins i tot puntuals) de liquiditat, les reclamacions dels creditors i conseqüents embargaments poden acabar comportant una situació de fallida econòmica empresarial i personal.
 
Per prevenir aquesta situació la legislació concursal preveu alguns mecanismes que, ben utilitzats, poden evitar mals majors.
 
Presentar concurs de creditors és una obligació legal per a qualsevol empresa o persona física que no pugui atendre puntualment les seves obligacions. Al marge però d’aquesta obligació legal, els mecanismes concursal poden ajudar a salvar empreses, negocis i patrimoni.
 
En previsió de la greu crisi econòmica que tenim ja a tocar, el recent RDL 16/2020 ha ajornat l’obligació de presentar concurs (a qui es trobi en obligació legal de fer-ho per no poder atendre els venciments corrents) fins l’1 de gener de 2021. Això no obstant, aquesta temporal excepció legal (mesura cosmètica per maquillar els números del 2020 i intentar alleugerir la càrrega de treball dels Jutjats Mercantils) no soluciona el problema principal. Si l’empresari deixa de pagar els deutes que vagin vencent, plouran les reclamacions del creditors, públics i privats, i començaran els embargaments que empitjoraran més la situació (possibilitat d’obtenir crèdit o millors condicions de pagament, etc.).
 
El preconcurs atura els embargaments i permet disposar d’un cert marge temporal per renegociar terminis i condicions dels deutes. Un termini que pot ser oxigen suficient quan es tracti d’un simple problema de tresoreria derivat de la manca d’ingressos durant el confinament. D’altra banda, si l’empresa s’ha acollit a un ERTO de força major conforme al RDL 8/2020 (amb obligació de mantenir l’ocupació durant sis mesos des de la reanudació de la activitat), la presentació del preconcurs serà necessària per poder ajustar la plantilla sense incórrer en el risc de d’haver de pagar les quotes socials insatisfetes i possibles sancions associades.
 
Si la situació d’insolvència persisteix i aquesta renegociació no fructifica, caldrà presentar el concurs de creditors. Encara que a la cultura llatina això es viu com un fracàs, el cert és que el concurs és, sense dubte, la millor solució en cas d’insolvència. A banda de mantenir-se la prohibició legal de noves execucions o embargaments i aturar-se també la meritació de nous interessos dels crèdits vençuts, el concurs permet reajustar amb més facilitats l’estructura de l’empresa o negoci. Entre aquestes, destaca la possibilitat de tramitar expedients de regulació d’ocupació en condicions molt més avantatjoses que fora del concurs (veure amb més detall l’article sobre l’adopció de mesures laborals en seu concursal a la nostra web), així com la possibilitat de resoldre determinats contractes (rentings, leasings, swaps, etc.) evitant o reduint les penalitzacions que generalment comporten aquestes resolucions anticipades.
 
Si amb les corresponents reestructuracions l’empresa o negoci és viable, l’objectiu és aconseguir un conveni concursal amb els creditors que permeti satisfer els deutes pendents amb quitances i esperes, és a dir, ajornats en el temps i rebaixats en la quantia.
 
Si l’empresa no és viable o no es pot assolir el conveni, s’haurà de procedir a la liquidació. Tractant-se de societats, si les coses s’han fet ben fetes i el concurs no s’ha presentat amb retard (respecte dels terminis legals), el concurs acabarà sense conseqüències personals per l’empresari. En altre cas, una eventual qualificació culpable del concurs, podria comportar no només la inhabilitació de l’administrador sinó inclús, també, la condemna a tenir que respondre personalment pels crèdits impagats.
 
Quan es tracta d’una persona física (autònom o empresari que ha fiançat personalment els deutes socials), pot ser convenient acudir al mecanisme de la segona oportunitat que permet obtenir el benefici d’exoneració del passiu insatisfet (BEPI). Complint-se determinats requisits, el BEPI exonera definitivament els deutes permetent doncs una segona oportunitat per començar de nou (veure amb més detall l’article sobre la segona oportunitat a la web del Bufet ALONSO-CUEVILLAS ADVOCATS).
 
El Dret Concursal és una matèria transversal (jurídica, mercantil, processal, econòmica, comptable, ...) i complexa que, ben aplicat, permet resultats molt positius (o, si es prefereix, evitar resultats molt negatius). Convé però posar-se en mans de professionals qualificats i especialitzats doncs, amb la crisi, tothom s’apuntarà ara a ser concursalista.

Podeu veure la webinar a l'apartat de documentació de la nostra web.

 

Aquesta pàgina web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els serveis i analitzar els hàbits de navegació, en cap cas per a finalitats publicitàries. Si segueix navegant entendrem que n'accepta el seu ús. Més informació | Accepto les galetes