La desinfecció regular de superfícies i objectes susceptibles de contaminació pel SARS-CoV-2 és una de les principals mesures de prevenció de contagis.

01/07/2020

La desinfecció regular de superfícies és una de les mesures recomanades per les autoritats sanitàries per a evitar contagis de Covid-19, atès que el coronavirus SARS-CoV-2 és sensible als desinfectants comuns, com l'hipoclorit de sodi, l'etanol o l'aigua oxigenada.

Però per a una correcta desinfecció, a més d'una bona neteja prèvia de les superfícies cal parar esment a les concentracions dels desinfectants utilitzats. I en aquest punt ens poden sorgir dubtes sobre com realitzar correctament la dilució dels productes desinfectants comercialitzats per a l'ús pel públic en general, per a obtenir solucions amb un poder desinfectant adequat.

El Consejo General de Colegios Farmacéuticos i la Sociedad Española de Sanidad Ambiental (SESA) han publicat un document que pot aclarir la majoria d'aquests dubtes. 

Sota el títol "COVID-19 - Cómo preparar soluciones para la desinfección de superficies para uso por el público en general", aquesta petita guia ens explica els mètodes de preparació per a:

A. Preparació de desinfectants a base de clor:

Per a aconseguir la concentració desitjada, l'hipoclorit de sodi es prepara diluint la solució aquosa bàsica amb una proporció especificada d'aigua neta i transparent, a fi d'aconseguir la concentració final necessària.

S'explica com preparar: 

  •  Solucions d'hipoclorit de sodi al 0,1% en funció de la concentració del lleixiu de partida i el volum que volem preparar
  •  Solucions d'hipoclorit de sodi 1.50, utilitzant lleixiu comercial amb una concentració de clor entre 35-50 g/l

B. Preparació d'etanol a 65º i 70º

S'explica com preparar etanol de 65è i de 70è a partir d'un alcohol de 96è en funció del volum que volem preparar

C. Preparació d'aigua oxigenada al 0,5%

Les concentracions de peròxid d'hidrogen (H2 O2 ) poden venir expressades en l'etiquetatge del producte comercial com "Tant per cent en pes" o "En volums". 

S'explica com:  

  • passar d'una concentració a una altra
  • Com preparar un litre d'aigua oxigenada al 0,5%

En el document es recullen a més precaucions a tenir en compte durant la preparació i l'ús dels desinfectants.

Pots consultar tot el document del Consejo de Farmacéticos en aquest enllaç: COVID-19, Cómo preparar soluciones para la desinfección de superficies para uso por el público en general.

Font: higieneambiental.com

 

Aquesta pàgina web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els serveis i analitzar els hàbits de navegació, en cap cas per a finalitats publicitàries. Si segueix navegant entendrem que n'accepta el seu ús. Més informació | Accepto les galetes