Es presenten dos manuals i una col·lecció de vídeos formatius com a referència per a la formació dels manipuladors d’aliments i dels responsables de l’autocontrol dels establiments.

13/07/2020

L'any 2000 es va suprimir el carnet de manipulador d’aliments. Encara que el Reglament 852/2004, del Parlament Europeu i del Consell de 29 de abril de 2004, d’higiene dels productes alimentaris estableix les bases i les condicions de referència de la formació de manipuladors, no hi ha una actualment una norma europea, estatal o catalana que la desenvolupi de forma específica i estableixi requisits concrets de la formació dels manipuladors d’aliments. 

En tot cas, a l’empresa ha d’haver un Pla de formació i de capacitació del personal en seguretat alimentària i el responsable de l’establiment de restauració ha de garantir la supervisió i la formació dels manipuladors d’aliments en matèria d’higiene alimentària, d’acord amb la seva activitat laboral. 

El personal que manipula aliments ha de tenir coneixements generals en matèria d’higiene així com específics pel lloc de treball que ocupa, ha de conèixer les al·lèrgies alimentàries i la possibilitat de contaminacions encreuades. Per altra banda, ha de tenir coneixements del Sistema d’Anàlisi de Perills i Punts de control crítics (APCC) i els prerequisits, així com dels requisits sanitaris i les condicions establertes a la normativa vigent per desenvolupar l’activitat que realitzen.

La formació als manipuladors d’aliments pot ser impartida per personal de la pròpia empresa o bé mitjançant la contractació de persones o centres de formació externs els quals no necessiten cap homologació o autorització oficial per impartir aquesta formació. Tampoc hi ha cap model oficial ni normalitzat que acrediti la formació.

D'altre banda, les dades sobre brots de toxinfeccions alimentaries mostren que les activitats de preparació de menjar per al servei directament al públic i a col·lectivitats suposen més del  80% dels borts declarats a Catalunya i que aquests brots s’associen a practiques higièniques incorrectes. Per aquests motius, des de les autoritats sanitàries s’ha considerat que cal donar un nou impuls a la formació dels manipuladors i dels responsables de l’autocontrol d’aquestes activitats, de manera que es pugui assegurar que disposen de la formació bàsica necessària des del primer moment, que se’ls ofereix formació continuada amb la freqüència i continguts mínims necessaris i que es garanteix l’aplicació de bones practiques amb supervisió i instruccions específiques per a cada lloc de treball.

En aquest context, l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària (ACSA) ha desenvolupat dos manuals i una col·lecció de vídeos formatius amb el propòsit que serveixin d’estàndard de referència per a la formació dels manipuladors d’aliments i dels responsables de l’autocontrol dels establiments de servei directe de menjar al públic o a col·lectivitats.

Jornada de presentació  

Amb l’objectiu de presentar aquests materials i fer una reflexió sobre quin seria el millor model de formació dels manipuladors d’aliments a Catalunya, el 8 de juliol de 2020 va tenir lloc el webinar: La formació de manipuladors d’aliments en el sector de la restauració, amb aproximadament 100 assistents, entre els que estava present el gerent de l'ACCAC.

Es va fer una presentació sobre quina és la situació de la formació dels manipuladors, així com dels nous materials elaborats per l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària: 

En definitiva, cal tenir molt present que la formació i supervisió del personal en matèria d’higiene i seguretat dels aliments ha de ser continuada, ha de conduir el treballador a assolir un bon nivell de coneixements professionals del seu lloc de treball i a garantir l’aplicació de bones pràctiques de forma permanent.

 

Aquesta pàgina web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els serveis i analitzar els hàbits de navegació, en cap cas per a finalitats publicitàries. Si segueix navegant entendrem que n'accepta el seu ús. Més informació | Accepto les galetes