La prestació compatible amb l'activitat que no s'ha recuperat o que empitjora i pateix la caiguda d'ingressos es prorroga.

27/01/2021

El Consell de Ministres ha aprovat les quatre noves modalitats de la prestació per cessament d'activitat  que es podran demanar a partir de l’1 de febrer. A més, es facilita l'accés a la prestació eliminant diversos requisits, quedant de la següent manera:

  • El primer és que no és necessari haver sol·licitat abans la prestació.
  • Es baixa del 75% al 50% el nivell de pèrdues que cal acreditar per a accedir al cessament d'activitat.
  • Es reformulen les condicions per a permetre que es beneficiïn de la prestació els autònoms de temporada, que fins ara no podien accedir-hi.

Modalitats de la prestació per cessament d'activitat 

- Prestació extraordinària de cessament d'activitat per als treballadors autònoms afectats per una suspensió/tancament de tota l'activitat a conseqüència de la Covid-19.

L’autònom afectat haurà de sol·licitar la prestació en un termini de 21 dies des que es va decretar el tancament (no s’inclouen les reduccions d’aforament, només el tancament total). Aquesta prestació s’haurà de demanar, com fins ara, a través de la mútua.

En aquests casos, l'autònom cobrarà el 50% de la base mínima de cotització (uns 472,2 euros/mes) i estarà exempt de pagar la quota a la Seguretat Social fins al dia del mes següent en el qual s'aixequi el tancament.

Està quantitat s'incrementarà un 20% si l'autònom tenen reconeguda la condició de família nombrosa i els únics ingressos de la unitat familiar o anàloga provenen de l'activitat que ha estat suspesa.

- La prestació de cessament d'activitat compatible amb el treball per compte propi

Aquesta modalitat està pensada per a cobrir aquells autònoms que no han aconseguit recuperar els nivells d'activitat del seu negoci i no tenen previst que això ocorri en els pròxims mesos. Per a accedir a la prestació cal complir dos requisit:

  • Haver cotitzat com a mínim 12 mesos anteriors a la data de sol·licitud de la prestació per cessament d'activitat.
  • Que la seva facturació hagi baixat un 50% el primer semestre de 2021 en comparació amb el segon semestre de 2019 (el primer semestre de 2021, els rendiments nets de l'autònom que sol·liciti aquesta modalitat de cessament d'activitat no han de superar els 7.980 euros.)

Aquesta modalitat es podrà sol·licitar de l’1 al 21 de febrer i podran cobrar el 70% de la base de cotització. El treballador per compte propi no està exempt de pagar la quota d’autònom, sinó que se li retorna quan rep la prestació de la mútua.

- Prestació extraordinària per als treballadors autònoms de temporada

A partir de l'1 de febrer, hauria de ser més fàcil accedir a la prestació per cessament d'activitat per als autònoms de temporada. Es tracta d'aquells professionals que van estar treballant com a autònoms en els anys 2018 i 2019 durant un mínim de 4 mesos i un màxim de 6 en cadascun d'aquests dos anys.

S’assenyala que dos dels mesos on aquests autònoms de temporada han hagut d'estar donats d'alta al RETA han de ser obligatòriament entre gener i juny. També que a la primera meitat del 2021 no es poden obtenir ingressos superiors a 6.650€.

La prestació s’haurà de sol·licitar entre l’1 i el 21 de febrer. 

L'import de la prestació serà el 70% de la base mínima (660 euros mensuals).

No s’obliga a estar donat alta al RETA quan s'estigui gaudint de la prestació, atès que el normal per a aquests autònoms de temporada és estar donat de baixa en aquests mesos.

- Prestació extraordinària per baixos ingressos per als qui no puguin accedir a les anteriors

Es crea una modalitat de la prestació per a aquells els ingressos dels quals siguin inferiors al Salari Mínim Interprofessional (SMI) durant el primer semestre. Està pensada per a aquells professionals que no compleixin amb el requisit d'haver cotitzat 12 mesos per cessament d'activitat per estar, per exemple, en tarifa plana. Aquests cobraran un mínim de 760 euros al mes.

 

Aquesta pàgina web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els serveis i analitzar els hàbits de navegació, en cap cas per a finalitats publicitàries. Si segueix navegant entendrem que n'accepta el seu ús. Més informació | Accepto les galetes