09/06/2021
A partir del 3 de juny ha entrat en vigor el nou Reial Decret 390/2021, d’1 de juny, pel que s’aprova el procediment bàsic per a la certificació de la eficiència energètica dels edificis.
En resum, els principals canvis són:
Ampliació de l’àmbit d’aplicació a
Les instal·lacions juvenils, com establiments d'ús residencial públic, estan obligades a obtenir el corresponent certificat i exhibir l’etiqueta d’eficiència energètica si l'edifici té una superfície útil total superior a 500 m2.
Obligació de realitzar una visita
El tècnic competent realitzarà com a mínim una visita a l’immoble, amb una antelació màxima de tres mesos abans de l’emissió del certificat.
Modificació de la certificació en fase de projecte i d’obra acabada
Serà d’aplicació en els edificis d’obra nova i en edificis o parts d’edificis en els què es realitzin reformes o ampliacions
Validesa, renovació i actualització del certificat d’eficiència energètica
El certificat d’eficiència energètica tindrà una validesa màxima de 10 anys, excepte quan la qualificació energètica per emissions o per energia primària no renovable sigui una G, aleshores la validesa màxima serà de 5 anys.
Reforç de l’obligació d’informar i ensenyar l’etiqueta de certificació energètica en qualsevol publicitat de l’immoble que es vulgui vendre o llogar
Tota persona física o jurídica que publiqui o permeti la publicació d’informació sobre la venda o lloguer d’un edifici o de part del mateix, ja sigui en agències immobiliàries, tanques publicitàries, pàgines web, portals immobiliaris, catàlegs, premsa o similars estaran obligats a incloure la informació relativa a la seva qualificació d’eficiència energètica.
Obtenció del certificat i obligatorietat d’exhibir l’etiqueta d’eficiència energètica
Les obligacions d’obtenir el certificat dels edificis administratius, rehabilitacions, edificis terciaris de més de 500 m2 i edificis que hagin de disposar de la ITE, (àmbit d’aplicació c), d), e) i f)) i d’exhibir l’etiqueta energètica en edificis administratius i edificis terciaris de més de 500 m2, s'han de complir abans de dotze mesos des de l’entrada en vigor d’aquest Real decret.
Podeu consultar i resoldre molts altres dubtes a través de les preguntes freqüents del web de l'ICAEN.
Des de l'Enginyeria Cunovesa, col·laboradora habitual de l'ACCAC, s'ofereix el servei per a l'obtenció del certificat d'eficiència energètica.
Aprofitem per recordar que el programa d'ajuts a la rehabilitació energètica d'edificis (PREE) acaba el 31 de juliol. Aquest programa preveu ajuts per a les actuacions de millora de l'envolupant tèrmic, l'eficiència energètica de les instal·lacions tèrmiques i instal·lacions d'il·luminació tant en edificis complets com en un o diversos habitatges d'un edifici.