Aporta orientacions sobre l'aplicació de les bones pràctiques d'higiene especialment en la flexibilitat prevista per a determinats establiments alimentaris

01/10/2022

La Comissió Europea ha publicat, en data 16 de setembre de 2022, la Comunicació de la Comissió sobre l'aplicació de sistemes de gestió de la seguretat alimentària que contemplen bones pràctiques d'higiene i procediments basats en els principis de l'APPCC, especialment la facilitació/flexibilitat respecte de la seva aplicació a determinades empreses alimentàries després de celebrar una sèrie de reunions amb experts dels Estats membres per examinar aquestes qüestions i arribar a un consens sobre això. A més, es va consultar el Comitè Consultiu de la Cadena Alimentària.

La finalitat de les presents orientacions és facilitar i harmonitzar l'aplicació dels requisits de la UE sobre les bones pràctiques d'higiene (BPH) i els procediments basats en els principis de l'anàlisi de perills i punts de control crític (procediments basats a l'APPCC), com a part dels sistemes de gestió de la seguretat alimentària (SGSA), proporcionant orientacions pràctiques sobre:

  • La legislació pertinent, l'enllaç entre les BPH, els programes de prerequisits (PPR), els PPR operatius (PPRO) i els procediments basats en l'APPCC en el marc d'un SGSA, la relació amb les normes internacionals i la formació i el ús de guies de bones pràctiques d'higiene.
  • L’aplicació de les BPH, especialment la flexibilitat prevista per a determinats establiments alimentaris per la legislació de la UE pel que fa a la seva aplicació.
  • L'aplicació de procediments basats en l'APPCC, especialment la flexibilitat prevista per a determinats establiments alimentaris per la legislació de la UE en relació amb la seva aplicació.
  • L'auditoria de SGSA.

Es presta una atenció especial a la flexibilitat prevista per a l'aplicació de les BPH i els procediments basats en els principis de l'APPCC, tenint en compte la naturalesa de l'activitat i la mida de l'establiment.

Van dirigides a les autoritats competents, amb la finalitat de promoure una comprensió comuna dels requisits legals, i als operadors d'empreses alimentàries, per ajudar-los a aplicar els requisits de la UE després d'efectuar les adaptacions específiques a l'empresa i sense perjudici de responsabilitat primordial en qüestions de seguretat alimentària.

La nova Comunicació substitueix la Comunicació del 2016Comunicació sobre l'aplicació de sistemes de gestió de la seguretat alimentària que contemplen programes de prerequisits (PPR) i procediments basats en els principis de l'anàlisi de perills i punts de control crític (APPCC), especialment la facilitació/flexibilitat respecte de la seva aplicació a determinades empreses alimentàries.

La revisió de la Comunicació de 2016 ha sigut necessària ja que des del 2016, s'han dut a terme una sèrie de revisions de la legislació pertinent  i de les normes internacionals. L'Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) va publicar una sèrie de dictàmens científics pertinents i també es van adquirir noves experiències amb l'aplicació pràctica de les recomanacions. 

 

Aquesta pàgina web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els serveis i analitzar els hàbits de navegació, en cap cas per a finalitats publicitàries. Si segueix navegant entendrem que n'accepta el seu ús. Més informació | Accepto les galetes