25/06/2024
L'ASOFAP, l'Associació espanyola de professionals del sector piscina, ha presentat una nova guia tècnica per a piscines d'ús públic i parcs aquàtics. És la versió actualitzada de l'edició de 2020, que l'Associació ha adaptat a l'estat actual de la tècnica del sector i a les normatives i legislació més actuals.
La guia sintetitza en un document tècnic, però de fàcil comprensió, gran part del coneixement existent en el sector i abasta aspectes de tot el procés per a escometre un projecte de piscina d'ús públic: el disseny, la construcció i el manteniment.
Així, en el document s'aborden aspectes reglamentaris, de disseny i construcció, sobre la qualitat de l'aigua, les instal·lacions elèctriques, la qualitat de l'aire en piscines cobertes i la seguretat.
Canvis respecte a la versió anterior
La sostenibilitat de les piscines és un dels aspectes que més rellevància guanyarà en un futur pròxim.
En l'apartat sobre sostenibilitat, en la Introducció de la guia, s'afegeixen alguns aspectes relacionats amb l'eficiència energètica i els filtres, com l'aplicació de sistemes de control en temps real de l'ús o ocupació de la piscina per a gestionar la velocitat de filtració i així poder estalviar energia elèctrica de les bombes de filtració.
S'afegeix a més una recomanació de ASOFAP relativa a la utilització d'entitats acreditades per ENAC per a validar el compliment normatiu en les piscines d'ús públic, tobogans i jocs aquàtics.
Disseny i construcció
S'afegeix punt nou sobre Accessibilitat a la piscina; legislació i normativa aplicable per a facilitar l'accés a la piscina a qualsevol persona.
S'inclouen també com a punt destacat la recomanació de ASOFAP que els paviments circumdants a qualsevol got tinguin un grau mínim d'antilliscament de Classe C, preferiblement no abrasius i fàcils de netejar.
S'amplia l'apartat sobre Quadres elèctrics i les Instruccions Tècniques Complementàries (ITC) aplicables a piscines.
Qualitat de l'aigua
Qualitat de l'aire
L'apartat de contaminants químics s'amplia amb informació sobre els subproductes volàtils, com la tricloramina o el cloroform, provinents de la mala qualitat de l'aigua, que passen de l'aigua a l'ambient. Aquests subproductes volàtils produeixen corrosió en elements i equips metàl·lics del recinte i requereixen augmentar la ventilació, amb el consegüent augment de consum energètic de la instal·lació.
Annex 3: Tractament químic de l'aigua
Accés a la guia de ASOFAP
L'ACCAC s'ha posat en contacte amb l'ASOFAP per facilitar la guia a tots els seus associats que podran trobar a l'àrea privada de la web
Font: Higieneambiental.com