Les empreses que estiguin aplicant un ERTO poden renunciar a les mesures de forma progressiva i s'anuncia la prorroga més allà de l'estat d'alarma.

08/05/2020

El passat 1 de maig la Direcció General de Treball, la qual depèn del Ministeri de Treball i Economia Social, va emetre el Criteri DGT-SGON-927CRA sobre pròrroga d’ERTO i les mesures aplicables sobre aquests expedients durant la fase de desconfinament de l’estat d’alarma.

Aquesta publicació introdueix una modificació molt important a les mesures de suspensió i reducció de la jornada aplicades per les empreses durant l’estat d’alarma, regulades al RDL 8/2020, tot amb l’objectiu de reactivar de manera progressiva l’economia mitjançant la dinamització d’aquells sectors en els quals l’activitat encara està limitada per l’estat d’alarma.

La modificació plantejada comporta la possibilitat que les empreses que estiguin aplicant un ERTO de suspensió o reducció de jornada puguin renunciar a les mesures, de manera total o parcial, respecte de part o de la totalitat de la plantilla, i de forma progressiva un cop vagin desapareixent les raons vinculades a la força major. Així mateix, serà possible alterar la mesura suspensiva inicialment plantejada, per tal de facilitar el trànsit cap a una mesura de reducció de la jornada i, d’aquesta manera, poder atendre progressivament l’oferta i la demanda de productes i serveis de les empreses.

Per tant, les empreses podran recuperar la totalitat o part de l’activitat si per raons objectives les persones treballadores poden reprendre les seves funcions, a temps complet o a temps parcial, amb l’obligació de documentar aquesta circumstància i de seguir el procediment legalment establert.

El procediment a seguir per a la renúncia total a la mesura laboral autoritzada, per l’existència d’una recuperació íntegra de l’activitat, serà el de comunicar a l’autoritat laboral aquesta renúncia i traslladar a l’entitat gestora de les prestacions la situació d’afectació i desafectació de cada una de les persones treballadores.

Es prorroguen els ERTO fins al 30 de juny 

El consell de ministres extraordinari d'aquest divendres ha aprovat l'acord aconseguit dijous en la taula de negociació amb els agents socials en què es prorroga les actuals condicions per poder acollir-se a un Expedient de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) per força major. En concret, fins al 30 de juny, i així desvincular-los del vigent estat d’alarma. D’aquesta manera, amb independència de la renovació d’aquest règim excepcional, es podria ampliar l’esmentada pròrroga dels ­ERTO per a aquells sectors o empreses que ho necessitessin, bé a causa de les restriccions sanitàries o per la crisi econòmica derivada de la pandèmia de la Covid-19. 

Font: PIMEC

Aquesta pàgina web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els serveis i analitzar els hàbits de navegació, en cap cas per a finalitats publicitàries. Si segueix navegant entendrem que n'accepta el seu ús. Més informació | Accepto les galetes