Es constitueix també la Taula de Governança del Lleure per articular i fer seguiment de la campanya d'estiu

28/05/2020

Protocols i recomanacions per organitzar les activitats de lleure d'aquest estiu

La Direcció General de Joventut ha publicat els diferents protocols, guies i recomanacions per organitzar unes activitats d'estiu amb garanties de salut i pedagògiques. Aquestes han estat validats també pel PROCICAT.  

Les restriccions imposades per la pandèmia Covid19 han comportat dur tot un procés de treball intens per procurar definir aquests plans i recomanacions amb objectiu principal de preservar el dret dels infants a gaudir d'un temps de lleure aquest estiu, especialment després d'aquest temps de confinament.

Aquests documents han comptat amb la participació i consideracions dels diferents agents del lleure educatiu, entre els quals també ha participat l'ACCAC. 

Criteris generals per a l'organització de les activitats de lleure educatiu estiu. És el document marc on es recull totes les mesures establertes per prevenir el contagi de coronavirus durant les activitats de lleure.

Protocol específic de mesures per a aplicar a l'activitat de colònies. De manera més específica s'interpreta aquelles mesures generals per a la realització d'unes colònies a les instal·lacions juvenils del país. 

- Protocol específic per a casals d'estiu. S'hi concreten també les directrius que s'han de seguir per a realitzar aquestes activitats en pobles i ciutats, seguint sempre les mesures com les distàncies recomanades, el treball en petit grup o l'establiment de la nova figura del responsable higienicosanitari, també comú a la resta d'activitats. 

- Protocol específic per a la realització d'acampades i rutes. Les particularitats d'una estada en tendes o en determinats espais com els que es pernocta quan es va en ruta, s'interpreten en aquest protocol específic com cal tenir en compte les mesures de seguretat. 

- Marc pedagògic per a la realització d'activitats de lleure educatiu. Un rescurs complementari al document marc aprovat per Salut sobre el desenvolupament d'activitats de lleure educatiu en el context d'excepcionalitat derivat de la Covid-19. 

- Com interpretar i afavorir els 2 metres de distància físcia en les activitats de lleure amb criteri educatiu. La distància física en cap cas s'entén com un distanciament emocional i social. Caldrà prioritzar les activitats de jocs a l'aire lliure i sense contacte físic. 

- Document amb recomanacions a l'hora de distribuir el mobiliari en espais comuns. En aquest document es pot consultar algunes propostes de la Secretaria de Salut Pública sobre com es poden distribuir els dormitoris, els menjadors o lavabos per minimitzar el riscos de contagi. 

- Declaració responsable dels pares o tutors del participants. La Direcció General de Joventut també ha preparat un model base, que obligatòriament haurà de signar el pare/mar/tutor de l’infant participant a l’activitat. Preferiblement s’hauria de fer en el moment de la inscripció i, en tot cas, sempre abans de l’inici de l’activitat. Aquest model té el contingut mínim obligatori, si bé les entitats organitzadores el poden completar en funció de les seves necessitats i les característiques de la seva activitat. Aquesta disposició està emparada per una Resolució publicada per la Conselleria de Treball, Afers Socials i Famílies.

Es constitueix la Taula de Governança del Lleure per articular i fer seguiment de la campanya d'estiu

El Conseller El Homrani ha presidit la constitució de la Taula de Governança d'educació en el lleure, en una reunió amb les entitats i empreses del lleure educatiu, l’Associació Catalana de Municipis, la Federació de Municipis de Catalunya, les diputacions i l’Ajuntament de Barcelona, on ha refermat el compromís del Govern amb les activitats d’aquest estiu per a infants i joves. A la trobada telemàtica també hi han participat representants dels Departaments de Salut i Educació, el Consell Nacional de la Infància i l’Adolescència de Catalunya, el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya, el Consell Català de l’Esport i l’Associació Catalana de Professionals de les Polítiques de Joventut, i s’ha acordat que la taula de governança compartida iniciada aquest passat dimecres es mantindrà per treballar de manera conjunta durant les properes setmanes. 

En aquesta primera reunió de la Taula de la qual forma part l'ACCAC, s'ha exposat i concretat algunes de les accions i demandes que des del sector de lleure i els grups de treball previs s'ha anat plantejant.

Es presenten tres línies de suport econòmic dotades amb uns 7 milions d'euros per facilitar que les activitats d'estiu siguin possibles. Una primera que destinarà 4,65M€ perquè fins a 40.000 infants i adolescents se'n beneficiïn i participin en colònies, campaments i casals a través de beques directes a les famílies, les quals podran triar l'activitat i l'administració pagarà directament a l'organitzador. Es destinarà també 1M€ per subvencionar a entitats i empreses per pal·liar el sobrecost que les mesures de prevenció i higiene pot comportar en les activitats. S'establirà finalment una tercera línia d'1,5M€ que es concretarà en poder optar a plans d'ocupació per a la contractació d’educadors de reforç que puguin donar suport a les activitats de lleure estivals i facin acompanyament a l'inici del nou curs escolar, doncs aquestes es preveuen per una durada de 6 mesos.

S'oferirà formació gratuïta per als responsables de prevenció i higiene encarregat de vetllar pel compliment de les mesures establertes en els protocols i disposar dels elements acreditatius de la seva implantació. Seran sessions telemàtiques de 4 hores que permetran la participació de molts dirigents a l'hora i que s'estructurà en tres blocs: salut, prevenció i seguretat alimentària. També es farà una formació més general i divulgativa oberta a tots els equips de dirigents a través de Youtube.

També s'apunten aspectes més jurídics, com aquells que caldrà modificar en el decret d'activitats, així com també es preveu recollir la possibilitat d'habilitar espais complementaris temporals a les instal·lacions que acullin activitats per tal d’adequar-se als requisits establerts pel PROCICAT. S'informa que en breu es disposarà d'un model de declaració responsable dels tutors adaptada al covid, tant en el sentit que aquests són coneixedors del context en que es realitza l'activitat i dels riscos inherents com acreditant que l'infant no té indicis de la malaltia. De la mateixa manera que s'acabarà facilitant orientació de com actuar en cas de que es produeixi un brot en coordinació amb el centre sanitari més proper.

Tota la informació, protocols, infografies i recursos en relació a aquesta campanya d'estiu estaran a l'abast de tothom en un portal web específic, el qual es podrà consultar segons el perfil de qui s'adreça. També es podrà publicar la proposta d'activitat de qui ho desitgi i es promocionarà tota l'oferta disponible. En la mateixa línia de promoció i transmetre confiança de que les activitats d'enguany, tot i diferents, seran possibles, es realitzarà una campanya de difusió pública sobre les activitats d'estiu amb un espot publicitari als mitjans de comunicació. 

 

Aquesta pàgina web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els serveis i analitzar els hàbits de navegació, en cap cas per a finalitats publicitàries. Si segueix navegant entendrem que n'accepta el seu ús. Més informació | Accepto les galetes