Una bona gestió de les dades de consum pot permetre consumir l'energia quan sigui més econòmica.

20/07/2020

La reforma de sistema tarifari elèctric que entrarà en vigor el pròxim mes d'abril afecta tot tipus de contractes, des dels domèstics als d'alta tensió. El nou sistema vol promoure el consum en les hores de menor saturació i penalitzar l'ús de la xarxa en hores d'alta demanda.

Consumir energia quan és més econòmica 

A partir d’abril totes les tarifes aplicaran la discriminació horària, amb la qual cosa serà possible distribuir les necessitats de consum segons el cost de l’energia en cada moment.

Com ens podem beneficiar de la discriminació?, els grans consumidors que tenen les instal·lacions monitoritzades poden saber quins equips consumeixen més i en quin moment ho fan per aprofitar el millor preu. Avui en dia, els usuaris amb contractes de tarifes bàsiques també poden conèixer els seus patrons de consum si canvien els comptadors tradicionals de lloguer de la comercialitzadora per equips de telemesura capaços de prendre lectures cada minut i enviar la informació a una plataforma que la gestiona. D’aquesta manera, l’usuari pot configurar alertes per aprofitar totes les oportunitats d’estalvi i gestionar els seus consums de manera eficient, sense sobrecostos ni consums excessius.

Aquest tipus de comptadors es financen ràpidament amb l’estalvi obtingut i, un cop amortitzats, s’elimina la despesa mensual de lloguer de comptador.

L’usuari controlarà millor la despesa

La capacitat de gestionar les dades dels consums permet detectar anomalies en la instal·lació abans que causin despeses desorbitades en la factura: equips avariats o mal programats que segueixen encesos mentre el negoci està tancat o les males pràctiques de consum són els exemples més habituals.

Una altra capacitat interessant és la de programar alertes, per exemple, per monitoritzar les cambres frigorífiques del restaurant perquè ens avisi en cas que hi hagi una apagada prolongada o un funcionament inadequat que comprometi la qualitat dels productes.

L’equip de telemesura ofereix una informació constant a l’usuari al llarg de el període de facturació, i la factura que es genera correspon a la despesa real dins el mes natural. Efectivament: les lectures estimades (normalment a l’alça) i les factures incomprensibles passaran -per fi- a la història.

Atenció a la potència: una norma i dues possibles conseqüències

Amb el nou sistema tarifari també deixa d’aplicar-se la regla del maxímetre i es facturarà sempre el 100% de la potència contractada.

A les instal·lacions de més de 50 KW amb les potències ben ajustades, l’aplicació de la norma comporta una reducció de la despesa en factura. La potència contractada es controlarà amb el tipus de mesura, que amb un equip de telemesura podrà ajustar-se correctament en base a les quart horàries.

La nova norma preveu penalitzacions més altes en cas d’excessos i regula que els períodes de potència han de ser iguals o creixents.

Aquestes novetats ens porten a un escenari amb grans possibilitats d’estalvi econòmic amb un consum més conscient i ajustat a les necessitats reals.

Els negocis que estiguin preparats per optimitzar la gestió de càrregues per consumir en els períodes de menor demanda i tinguin contractada la potència adequada a les seves necessitats, podran beneficiar-se d’aquest estalvi i evitar importants penalitzacions per consums en franges de més demanda i excessos de potència.

JustaEnergia, empresa d'enginyeria energètica col·laboradora de l'ACACC, pot informar-vos de la situació de la vostra instal·lació i oferir-vos serveis en condicions especials com a associats.

 

Aquesta pàgina web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els serveis i analitzar els hàbits de navegació, en cap cas per a finalitats publicitàries. Si segueix navegant entendrem que n'accepta el seu ús. Més informació | Accepto les galetes