Es destinaran 5M€ a l'accés equitatiu a les sortides i colònies escolars, així com a d'altres activitats complementàries per a centres en entorns desafavorits

27/07/2020

El conseller d'Educació, Josep Bargalló, ha presentat en roda de premsa el Pla de Millora d'Oportunitats Educatives per al curs 2020-2021 adreçat als centres amb complexitat educativa, amb un finançament de 48M €, en el marc de les mesures adoptades pel Departament per pal·liar els efectes desfavorables per la COVID-19. Ho ha fet acompanyat del director general d'Atenció a la Família i Comunitat Educativa, Juanjo Falcó.

Tal com ha exposat el conseller Bargalló, “la Covid-19 ha accentuat la vulnerabilitat d'aquell alumnat que ja tenia dificultats abans del confinament. A més a més, al tancar lescola, es tancava un recurs d'estabilitat emocional, de seguretat personal i d'acompanyament social importantíssim per a tot d'alumnat però especialment per al més vulnerable. I aquesta situació s'haurà allargat, per a la majoria d'aquest alumnat, durant 6 mesos”. En aquest sentit, ha destacat que “estem parlant d'un alumnat que molt probablement no haurà pogut connectar-se, pogut accedir a casals d'estiu o a altres activitats com ara estades o colònies”.

És per això, que el titular d’Educació ha assegurat que “cobrir adequadament les necessitats d’aquest alumnat més vulnerable és una preocupació d’aquest Departament”. Ha explicat que “Educació ha apostat per la contractació de 8.000 professionals entre personal docent i no docent”, per atendre millor l’alumnat, abaixant la ràtio i/o desdoblant grups, i contractant molt personal d’atenció a l’aula amb perfils no docents diversos que pretenen reforçar aquesta atenció a l’alumnat que més ho necessita. “Però més enllà d’aquesta mesura, n’hi ha d’altres, que hem agrupat sota aquest paquet, que hem anomenat Pla de millora d’oportunitats educatives”.

Josep Bargalló ha manifestat que aquest Pla conté 19 mesures que “tenen la voluntat d’atenció especifica a l’alumnat més vulnerable dels centres de més complexitat educativa perquè puguin compensar les desigualtats educatives derivades de la Covid-19. Cobrir les necessitats de l'alumnat més vulnerable ja ha estat sempre la voluntat del Departament i ara més que mai”. El conseller ha dit també que “és un Pla que creiem que no només és absolutament necessari, sinó que és una eina de millora del sistema” i que l’objectiu és que “el curs 2020-2021, malgrat la situació provocada per la pandèmia, es pugui fer amb la màxima normalitat possible”.

Per tal d'assolir els objectius general i específics, el Pla s'estructura en 4 àmbits d'actuació i en 19 mesures. Entre les mesures adreçades a reduir les barreres econòmiques en aquests centres docents, es destinaran 5M€ a l'accés equitatiu a les sortides i colònies escolars pel proper curs 2020-21. 

Reducció de les barreres econòmiques

Pel que fa al primer àmbit, la reducció de les barreres econòmiques, amb una inversió de 10,8M, hi ha tres mesures previstes:

 1. L’accés equitatiu a les sortides i colònies escolars (5M€).
 2. La gratuïtat dels materials escolars en centres públics (4,2M€), per garantir a l’alumnat socioeconòmicament vulnerable la gratuïtat dels libres de text, llicències de llibres digitals i material didàctic per a cedir-los als alumnes, també per a l’adquisició de dispositius electrònics i per rebaixar l’import de les quotes voluntàries per material escolar.
 3. L’accés equitatiu a les activitats complementàries (1,6M€) per a centres concertats en entorns de característiques socioeconòmiques desafavorides.

Acompanyament, motivació i suport a l’alumnat i reforç de l’atenció educativa

Pel que fa al segon àmbit, el d’acompanyament, motivació i suport a l’alumnat i reforç de l’atenció educativa, amb una inversió de 26,9M€, preveu les següents mesures:

 1. L’acompanyament educatiu i emocional de l’alumnat i dinamització del temps educatiu no lectiu (2,3M€), a través de la contractació de diversos serveis de monitoratge.
 2. Mentoria social a càrrec de persones voluntàries (250.000 euros), a través de l’aplicació de programes de mentoria, individual o grupal, d’alumnat de 3r i 4t d’ESO, batxillerat  i cicles formatius, especialment del grau mitjà,  en risc d’abandonament escolar;   de programes de  mentoria a càrrec d'alumnes de batxillerat amb alumnes de l'ESO del mateix centre;  i de mentories específiques vinculades al programa de promoció escolar del Poble gitano.
 3. Ampliació del Projecte Promoció Escolar (750.000 euros).
 4. Tallers d’estudi assistit i de suport escolar diversificat (4M€).
 5. Acollida i retrobament de l’alumnat (400.000 euros), amb especial atenció a l’alumnat amb menor índex de connexió escolar durant el confinament.
 6. Reforç de l’atenció a l’alumnat amb necessitats educatives especials (5,7M€), a través de la dotació de personal auxiliar per al reforç en l’espai del menjador en els centres educatius públics i amb un increment de la borsa d’hores per a la contractació de vetlladors i vetlladores durant l’horari lectiu.
 7. Reforç del personal d’atenció educativa (13,5M€), amb l’assignació de tècnics d'integració social o d’educadors socials.

Acompanyament, implicació i participació de les famílies

El tercer àmbit, acompanyament, implicació i participació de les famílies, amb un import d’1,15M€, preveu les següents actuacions:

 1. Formació de famílies (400.000 euros), amb especial atenció al coneixement del català, a l’alfabetització digital i en parentalitat positiva.
 2. Dinamització de les AMPA i foment de la participació de les famílies (200.000 euros).
 3. Millora de la comunicació famílies-escola (500.000 euros). Alguns exemples de mesures que es duran a terme són la contractació de servei d’interpretació o de traducció, elaboració d’eines de comunicació amb les famílies (butlletins electrònics, apps, etc.) o adquisició de dispositius electrònics per cedir-los a les famílies que no en disposen i
 4. Suport a les federacions d’associacions de famílies d’alumnes (50.000 euros).

Acció educativa comunitària i oportunitats educatives més enllà de l’escola

En el quart àmbit, l’acció educativa comunitària i oportunitats educatives més enllà de l’escola, s’hi inclouen les següents mesures, amb una assignació de 9,18M€:

 1. Creació de 5 nous plans d’entorn en municipis amb centres amb més complexitat educativa (480.000 euros).
 2. Reforç del lideratge i la coordinació dels plans educatius d’entorn (1,6M€).
 3. Actuacions comunitàries contra l’abandonament escolar (1,5M€) a través dels plans educatius d'entorn.
 4. Foment de l’orientació d’àmbit comunitari (1,6M€), amb un increment de la dotació econòmica dels plans educatius d'entorn per a la creació del Servei d'Orientació d'Abast Comunitari (SOAC).
 5. Oportunitats educatives més enllà de l’escola (4M€), també mitjançant els plans educatius d’entorn per a la promoció de l’educació més enllà de l’horari lectiu durant el curs vinent.

 

Aquesta pàgina web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els serveis i analitzar els hàbits de navegació, en cap cas per a finalitats publicitàries. Si segueix navegant entendrem que n'accepta el seu ús. Més informació | Accepto les galetes