Es suspenen les activitats de lleure infantil i juvenil, però queden exceptuades les sortides i colònies escolars

30/10/2020

Avui s'han publicat al DOGC les mesures anunciades ahir pel Consell Executiu del Govern de la Generalitat per tractar de reduir el ritme de contagis de la Covid-19. Entre les mesures que preveu la resolució destaca el confinament perimetral que restringeix la mobilitat entre municipis els caps de setmana que, amb caràcter general, tornarà a ser una nova limitació a l'activitat de les instal·lacions juvenils que aquesta tardor pràcticament no està tenint ocupació.

Aquest nou paquet de mesures que limita determinades activitats també afecten directament a l'educació, tant en l'àmbit escolar com de lleure educatiu, tal i com recull l'apartat número 12 de la resolució sobre les Activitats docents, activitats de lleure infantil i juvenil (incloses les extraescolars) i activitats d'intervenció socioeducativa (serveis d'intervenció socioeducativa i centres oberts):

Les activitats docents, i les activitats d'intervenció socioeducativa (serveis d'intervenció socioeducativa i centres oberts), incloent-hi el transport escolar, s'han de dur a terme d'acord amb els corresponents plans sectorials aprovats pel Comitè de Direcció del Pla d'actuació del PROCICAT i la normativa relacionada, aplicant rigorosament les mesures de prevenció i protecció de la salut. 

Els centres educatius han d'aplicar les mesures d'ensenyament previstes als seus plans d'organització del curs 2020-2021 per tal de reduir l'assistència presencial d'alumnat d'estudis postobligatoris, això és, batxillerat, cicles formatius de grau mitjà i cicles formatius de grau superior.

Se suspenen les activitats de lleure infantil i juvenil, l'esport escolar i les activitats extraescolars que es realitzen fora de l'horari lectiu habitual dins o fora del centre educatiu amb un propòsit educatiu o formatiu. 

En queden exceptuades les activitats extraescolars organitzades o promogudes pels centres educatius, les seves associacions de mares i pares d'alumnes o les seves seccions esportives, així com per les associacions esportives escolars o figures anàlogues, com les entitats esportives legalment previstes, i que estiguin previstes en les respectives programacions generals anuals, quan aquestes es realitzin en el centre educatiu i els grups constants en què s'agrupin els participants siguin coincidents amb els grups de convivència estable definits per l'activitat lectiva.

Se suspenen les activitats de lleure infantil i juvenil

Pels pròxims 15 dies es suspenen temporalment les activitats de lleure infantil i juvenil com la que habitualment dur a terme l'associacionisme educatiu, esplais i agrupaments, així com la de qualsevol empresa o organització que realitza activitat de lleure educatiu amb infants i joves. De la mateixa manera, també queda restringida la possibilitat de realitzar excursions, colònies i trobades amb aquesta finalitat que habitualment acullen les instal·lacions juvenils.

Queden exceptuades les sortides i colònies escolars

L'activitat docent, de moment, tot queda igual pel que fa a les etapes d’ensenyament reglat d’infantil, primària i secundària obligatòria, incloent-hi el transport escolar, les quals s'han de dur a terme d'acord amb els corresponents plans sectorials aprovats pel Comitè de Direcció del Pla d'actuació del PROCICAT i la normativa relacionada, aplicant rigorosament les mesures de prevenció i protecció de la salut. 

En aquest mateix sentit, i tal i com explica el Departament d'Educació a la nota de premsa d'ahir, aquestes suspensions no afecten a les activitats organitzades pels propis centres educatius i que mantinguin els grups estables, com són les sortides i colònies escolars, les quals es poden continuar realitzant aplicant les corresponents mesures de prevenció recollides al document d’Especificacions sobre el Pla d’actuació per al curs 2020-2021 per a centres educatius en el marc de la pandèmia per COVID-19 en relació amb les activitats extraescolars i les colònies i sortides escolars.

Tot i la suspensió de les activitats extraescolar fora de l'horari lectiu dins o fora del centre, queden exceptuades principalment les extraescolars quan aquestes es realitzin en el centre educatiu i els grups constants en què s'agrupin els participants siguin coincidents amb els grups de convivència estable definits per l'activitat lectiva.

Es destinaran 20 milions al sector de l'educació en el lleure

El Govern també va anunciar ahir que destinarà 306 milions d’euros addicionals a un nou paquet d’ajuts econòmics per als sectors més afectats per les restriccions per la pandèmia anunciades aquest dijous. Els diners, que provenen de l’augment del 0,2% del dèficit, inclouen entre d'altres línies de suport, una dotació de 20 milions pel sector de l'educació en el lleure que també veu restringida la seva activitat amb aquestes darreres mesures. 

Pendents dels detalls de la convocatòria i de quin serà l'àmbit d'activitat que es pretén donar suport amb aquest ajut, l'Associació de Cases de Colònies i Albergs de Catalunya (ACCAC) es congratula de que per primer cop les instal·lacions juvenils puguin optar a algun tipus d'ajut específic després més de set mesos en el que la seva activitat ha estat suspesa o amb grans limitacions, generant pèrdues d'ingressos superiors als 80%. Tot i així, preveu que seran insuficients per ajudar a rescatar el sector que ja està patint el tancament d'instal·lacions i pèrdua de llocs de treball, especialment juvenil.

 

Aquesta pàgina web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els serveis i analitzar els hàbits de navegació, en cap cas per a finalitats publicitàries. Si segueix navegant entendrem que n'accepta el seu ús. Més informació | Accepto les galetes