Des de l'ACSA s'ha elaborat un document que, de forma breu i esquemàtica, sensibilitza i informa sobre aquesta qüestió.

28/04/2021

Els rentavaixelles industrials són equips claus per garantir la seguretat alimentària en establiments d'elaboració i servei de menjar. El seu bon funcionament garanteix que la vaixella i altres estris que s’utilitzen en bars, restaurants, i altres establiments d’elaboració de menjar, tinguin unes condicions d’higiene correctes.

Cal posar una atenció especial a mantenir les temperatures de neteja i d’esbandida establertes pel fabricant  així com també garantir una adequada neteja i manteniment de l’aparell.

Amb l’objectiu de sensibilitzar i informar sobre aquestes qüestions, des de l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària (ACSA) han elaborat un document que, de forma breu i esquemàtica, recull els principals aspectes que cal tenir presents respecte al funcionament, control de temperatures, normes bàsiques d’ús, neteja i manteniment d’aquests equipaments.

Control de la temperatura

Aquests equips treballen amb un cicle de rentada que no supera els 5 minuts i un cicle d'esbandit que sol durar entre 15 i 60 segons. Atès que els cicles són curts, la temperatura juga, com veurem a continuació, un paper fonamental per aconseguir una higiene adequada.

L'aigua de rentat i l'aigua d'esbandida segueixen circuits diferents. Mentre que la de rentat sol estar en un dipòsit a una temperatura entre 55-65 ºC i segueix un circuit tancat, recirculant cap als braços difusors de l'aparell, l'aigua d'esbandit sempre és aigua neta de la xarxa, que mitjançant una resistència s'escalfa a una temperatura igual o superior als 80 ºC, garantint així la higiene i l'assecat ràpid de la vaixella i estris.

El control de la temperatura, tant de l'aigua de rentat com de l'aigua d'esbandit, és essencial per garantir una higiene correcta. Les temperatures adequades per a cada procés vénen regulades de fàbrica en l'aparell i no convé manipular-les. A més, i depenent dels models, hem de posar atenció en els visors, pilots o sistemes d'avís dels rentavaixelles que ens indica que s'han assolit les temperatures necessàries, per verificar que això és així.

Normes bàsiques d'ús i manteniment

Per obtenir un rentat correcte, cada cosa al seu lloc. Cal utilitzar les safates adequades i no sobrecarregar ni amuntegar peces de vaixella, de la qual, abans d'introduir-la a l'equip, haurem d'eliminar els residus sòlids que puguin danyar-lo o que puguin reduir l'eficiència de la neteja.

Com hem comentat abans, l'aigua de rentat recircula i s'utilitza per a diversos cicles. Per tant, en funció del nombre de cicles de rentat que hàgim realitzat i de la brutícia de la vaixella, caldrà buidar periòdicament el dipòsit. Aquesta operació es realitza d'acord amb el manual d'ús del rentaplats, però, com a mínim, a l'acabar la jornada laboral ha de buidar-se el dipòsit de manera que l'aigua de rentat es renovi totalment.

També és important deixar obert l'aparell quan no s'estigui utilitzant, d'aquesta manera s'evitarà el creixement de fongs i bacteris, així com l'aparició de males olors.

Una neteja de vaixella eficient requereix tenir el rentavaixella en perfectes condicions de neteja. Per a això, entre les accions de manteniment dels rentavaixelles destaca la necessària neteja diària del dipòsit d'aigua, la reixeta i el filtre del dipòsit d'aigua i dels braços difusors, que s'han de desmuntar per netejar-los correctament i comprovar que els orificis de sortida de l'aigua no estan obstruïts, i finalment verificar que els braços roten correctament per assegurar-nos que l'aigua arribarà a tota la vaixella.

Els dipòsits de calç, que es veuen afavorits quan l'aigua de la xarxa és dura, poden afectar el bon funcionament de l'equip, afavorir l'adherència de la brutícia i dificultar la neteja de les superfícies. Alguns equips disposen d'un descalcificador integrat, o és possible que necessitem instal·lar un. Els manuals d'instruccions indiquen en quines circumstàncies pot ser necessari fer-ho.

Finalment, cal que un tècnic qualificat realitzi revisions periòdiques de l'equip, i del descalcificador, amb la freqüència recomanada pel fabricant, amb especial atenció a verificar la temperatura de l'aigua de rentat i d'esbandida.

Podeu consultar el document: Els rentavaixelles industrials.

Font: ACSA


 

Aquesta pàgina web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els serveis i analitzar els hàbits de navegació, en cap cas per a finalitats publicitàries. Si segueix navegant entendrem que n'accepta el seu ús. Més informació | Accepto les galetes