La mesura arriba després de la prohibició de les bosses de plàstic vigent des de l'1 de gener

03/07/2021

L’ús de coberts i plats, remenadors de begudes, bastonets de les orelles, palles o recipients de plàstic per a aliments ha arribat a la seva fi. Tal com estableix Brussel·les, a partir del 3 de juliol, queda prohibida la venda de qualsevol producte de plàstic d’un sol ús.

La mesura arriba després de la prohibició de les bosses d’aquest material vigent des de l’1 de gener d’enguany. Catalunya ha estat pionera en la reducció de les bosses de plàstic d’un sol ús a través de l’anomenat Pacte per la bossa, promogut pel Govern de la Generalitat, d’acord amb els distribuïdors i els fabricants. L’any 2007, cada català va fer servir 327 bosses d’un sòl ús de plàstic.

D’altra banda, a partir d’ara, també en aplicació d’aquesta normativa europea, compreses i tampons higiènics, tovalloletes humides, cigarretes amb filtres de plàstic i gots per a begudes hauran d’indicar en el seu envàs les opcions adequades de gestió dels residus del producte i l’impacte mediambiental consegüent si es fan servir els mitjans inadequats per la seva eliminació.

Els productes subjectes a prohibició que ja estan en els comerços es poden vendre fins a exhaurir-ne existències, però a partir d'ara el fabricant o importador no en pot fer reposicions.

Noves lleis catalanes

El nou Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural  ja treballa en el desenvolupament de dos avantprojectes de llei per minimitzar la producció de residus i impulsar l’economia circular.

El primer dels textos es convertirà en la llei d’embalatges de Catalunya. Serà una norma adreçada a la indústria, per evitar els embalatges excessius i els envasos que, després d’un sol ús, es converteixen automàticament en un residu. La norma estimularà els envasos retornables; perquè el plàstic, l’alumini i el vidre tinguin una vida molt més llarga. La segona, serà la futura llei de residus, que regularà la gestió pública de la brossa. Un dels reptes d’aquesta llei és convertir la fracció orgànica en un actiu, en lloc d’una nosa, amb una nova estratègia d’aprofitament.

Aquesta nova llei de residus també inclourà el desenvolupament de la directiva europea de plàstics que ha entrat en vigor. L’adaptació catalana se cenyirà a la normativa europea pel que fa a la prohibició de la venda de productes de plàstic d’un sol ús i el seu etiquetatge, però anirà una mica més enllà en altres aspectes, com és el cas els plàstics oxodegradables, dels quals s’està estudiant la prohibició absoluta.

Els plàstics oxodegradables són un material que es degrada en aparença, però en persisteixen petites partícules en suspensió. Aquestes partícules són nocives per la salut i contaminen el medi ambient.

Gluten als envasos compostables d'un sol ús

Tal com indica l'Associació de Celíacs de Catalunya cal tenir present, que, de moment, se sap de dos tipus de vaixelles compostables elaborades a partir de blat que han de substituir els artícles de plàstic: les que estan elaborades a partir de la tija del blat i aquelles que estan elaborades a partir de pasta. D’una banda, els materials compostables elaborats a partir de la tija del  blat seran segurs sempre que el fabricant ens garanteixi l’elaboració a partir de la tija, ja que en estar a l’interior del gra no hi ha proteïnes d’emmagatzematge, gluten ni al·lèrgens. D’altra banda, els materials fets a partir de pasta sí que suposen un risc per a la salut del consumidor celíac, principalment per als infants, ja que estan elaborats a partir de farina i, a més a més, en entrar en contacte amb la humitat o el suc de l’aliment poden dissoldre’s, esquerdar-se o trencar-se.

Per tant, les persones diagnosticades de celiaquia o d’alguna patologia relacionada amb la ingesta de gluten, han d’estar alerta amb els artIcles elaborats amb els materials compostables i només utilitzar-los només si el fabricant confirma que són segurs pels celíacs. 

 

Aquesta pàgina web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els serveis i analitzar els hàbits de navegació, en cap cas per a finalitats publicitàries. Si segueix navegant entendrem que n'accepta el seu ús. Més informació | Accepto les galetes