Les instal·lacions juvenils també hi tenim un paper molt important

22/09/2021

El 4 de març de 2020 el Ple de Parlament de Catalunya va aprovar la Llei 3/2020 de prevenció de les pèrdues i del malbaratament alimentari, una norma pionera a Europa i que interpel·la directament a empreses alimentàries i del sector de l'hostaleria i la restauració, entitats d'economia social, altres organismes que distribueixin aliments, administració pública i consumidors.

Com ja s'ha anat veient, el malbaratament alimentari s'ha convertit en un problema de gran rellevància política i social en els últims anys. És evident que l'actual model de producció, transformació, distribució i consum d'aliments al planeta no evita la fam ni l'obesitat creixent, i la pèrdua de sobirania alimentària de la població és generalitzada. Al mateix temps, segons la FAO, un terç de tots els aliments produïts al món es malgasten.

A més, llençar menjar té un gran cost ambiental, al mateix temps que fa menys competitives a les empreses, augmenten les despeses de les llars i obliga a l'administració pública a invertir recursos a gestionar residus. Segons un estudi de l'any 2012 de l'Agència de Residus de Catalunya, en aquesta comunitat es malgasten 260.000 tones d'aliments anuals, de les quals una mica més de 40.000 (un 16%) en hostaleria i restauració (comercial i col·lectiva).

Objectius i obligacions de la llei

Si bé el malbaratament és un problema que afecta tota la cadena alimentària, la llei se centra en la distribució i consum d'aliments i està emmarcada dins de la normativa EU de foment de l'Economia Circular i dels ODS s (12.3). Els objectius que detalla el text són: conscienciar sobre el problema del malbaratament; promoure mesures que incentivin la reducció dell malbaratament; i aportar eines que previnguin el malbaratament.

Tal com resumeix Isabel Coderch, directora de Te Lo Sirvo Verde, consultora especialitzada en restauració sostenible, i amb qui l'ACCAC ha comptat en diverses ocasions, les obligacions de la llei per al sector de l'hostaleria i la restauració es resumeixen en:

  1. Disposar d'un pla de prevenció de malbaratament alimentari i aplicar-lo.
  2. Reduir, mesurar i informar anualment sobre el malbaratament generat.
  3. Quantificar els aliments que es destinin a donació humana o per a alimentació animal.
  4. Aplicar mesures de prevenció emmarcades en la jerarquia de prioritats.
  5. Evitar les actuacions que facin que els aliments siguin no aptes al consum o valorització.
  6. Capacitar els treballadors perquè actuïn de forma activa contra el malbaratament alimentari.
  7. Incentivar la venda de productes amb data de consum preferent o caducitat propera.
  8. Informar el consumidor sobre hàbits de consum responsable vinculats a la prevenció del malbaratament.
  9. Fomentar la venda d'aliments amb imperfeccions.
  10. Incorporar informació sobre l'aprofitament d'aliments.
  11. Millorar la separació de la fracció orgànica.
  12. Fomentar la venda de productes a granel.
  13. Promocionar el consum d'aliments de temporada, de proximitat, ecològics i ambientalment responsables.
  14. Facilitar que el consumidor es pugui portar, sense cost addicional, els aliments no consumits, i informar de forma clara i visible d'aquesta opció al restaurant (preferentment en la carta o el menú).
  15. Per envasar els aliments sobrants, caldrà emprar envasos aptes per al consum alimentari. Aquests han de ser reutilitzables, compostables o fàcilment reciclables. S'ha de permetre que el comensal porti el seu propi envàs.
  16. Les empreses de restauració col·lectiva escolar han d'establir programes educatius entorn del malbaratament alimentari.
  17. Les empreses de restauració col·lectiva sociosanitària (hospitals i residències geriàtriques) hauran d'establir una programa de reducció del malbaratament atenent a la jerarquia de prioritats.

Les microempreses (menys de deu empleats/des amb un volum de negocis anual no superior a dos milions d'euros) estan eximides dels punts 1, 2 i 3.

Font: Restauracion colectiva

 

Aquesta pàgina web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els serveis i analitzar els hàbits de navegació, en cap cas per a finalitats publicitàries. Si segueix navegant entendrem que n'accepta el seu ús. Més informació | Accepto les galetes