Protecció Civil alerta dels perills que es donen en els mesos de més fred, els quals hem de conèixer i evitar, tant a dins com fora de casa

29/12/2021

L'hivern ja és aquí i augmenta la possibilitat que arribin onades de fred, ventades, tempestes de neu, glaçades i allaus a l’alta muntanya. Per aquest motiu, Protecció Civil facilita una sèrie de consells pràctics que podem posar en pràctica durant aquesta temporada per evitar riscos innecessaris que posin en perill la nostra seguretat i la de l’entorn.

Consells davant de nevades i glaçades


Les onades de fred i baixada brusca de la temperatura

Protecció Civil també ofereix uns consells específics davant les onades de fred, que serveixen per als casos en què us trobeu a casa o bé hàgiu d'agafar el vehicle. 

  • Cal que us mantingueu informats de les previsions del temps i de les instruccions que donin les autoritats.
  • Eviteu els canvis sobtats de temperatura, sobretot pel que fa als nens, a les persones grans i als qui pateixen alguna malaltia de tipus respiratori.
  • Vestiu-vos amb roba i calçat adequat per a temperatures baixes. Eviteu portar peces ajustades i poseu-vos diverses capes, cosa que us permetrà mantenir la calor corporal durant més temps.
  • Protegiu-vos la cara i el cap. Eviteu l’entrada directa d’aire fred als pulmons. Eviteu ingerir alcohol: pot donar una falsa sensació de calor.
  • Adeqüeu al fred l’activitat professional, esportiva i de lleure a l’exterior. Eviteu fer esforços físics intensos a l’exterior: es corre el perill de patir una lesió.
  • Estigueu atents als vostres familiars o veïns que es trobin en situació de vulnerabilitat, especialment gent gran, perquè es protegeixin dels efectes del fred.

Amb la baixada de les temperatures augmenta l'ús dels sistemes de calefacció, per això hem de tenir cura de no patir intoxicacions amb calderes, estufes, escalfadors i llars de foc.

Com detectar una mala combustió en un aparell domèstic? 

Hi ha indicis externs que ens poden indicar que s'està produint una combustió incompleta:

  • Si detecteu un canvi en el color de les flames: les flames han de ser de color blau i mantenir-se estables; si  les flames són de color groc o taronja, indiquen una mala combustió de l’aparell.
  • Si detecteu que a l’aparell, al voltant de la flama, hi apareixen taques de color groc o marró.
  • Si els indicadors lluminosos dels aparells s’apaguen sovint.
  • Si noteu que augmenta la condensació a la part de dins de les finestres.

Altres recomanacions

A més de totes aquestes recomanacions útils, al portal de Protecció Civil, hi trobareu la informació completa de la prevenció de tots els riscos dels mesos d'hivern, per tal d'evitar situacions que es us puguin posar en perill, com per exemple, davant de fortes ventadesallaus a la muntanya, etc. 

Aquest any com a novetat, hem ampliat la campanya amb consells per gaudir d’unes festes segures incorporant les mesures de prevenció per la COVID-19.

Finalment per tal de sensibilitzar als més petits, la Generalitat de Catalunya posa a l'abast d'educadors i famílies una sèrie de materials didàctics "Risquet, informació per a nens i nenes" per treballar la prevenció de riscos a través de contes i algunes activitats adaptades per a nens i nenes.

Font: Protecció Civil 

 

Aquesta pàgina web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els serveis i analitzar els hàbits de navegació, en cap cas per a finalitats publicitàries. Si segueix navegant entendrem que n'accepta el seu ús. Més informació | Accepto les galetes