Promoure els valors de la sostenibilitat cobra cada vegada més importància per a les escoles

12/01/2022

El programa escoles verdes, que gestiona la Generalitat de Catalunya a través del Departament d’Educació i el Departament de Territori i Sostenibilitat, sorgeix com un compromís per donar suport a tots els centres educatius de Catalunya que volen innovar, incloure, avançar, sistematitzar i organitzar accions educatives que tinguin la finalitat d'afrontar, des de l'educació, els nous reptes i valors de la sostenibilitat. 

I, per tant, es plantegen tres grans objectius:

  • Ajudar els centres a incorporar els valors de l'educació per a la sostenibilitat en tots els àmbits de la vida del centre (currículum, gestió, relacions amb l'entorn, etc.).
  • Promoure la participació i la implicació activa de la comunitat educativa en la millora del seu entorn.
  • Afavorir l'intercanvi entre els centres que comparteixen uns mateixos objectius.

Per obtenir el distintiu, el centres han d’haver realitzat la formació corresponent i disposar d’un Pla d’Educació per a la Sostenibilitat.

A Catalunya, a banda d’aquesta iniciativa, n’hi ha d’altres que promouen l’educació per a la sostenibilitat i que són gestionats directament pels ajuntaments. Actualment, hi ha 17 municipis amb xarxa municipal pròpia: Barcelona, Vic, Cornellà de Llobregat, Sant Boi de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, el Prat del Llobregat, Badalona, Argentona, Gavà, Terrassa, Sabadell, Lleida, Vilanova i la Geltrú, l’Hospitalet de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Igualada i Castelldefels.

Totes aquestes xarxes municipals i la Xarxa d’Escoles Verdes treballen coordinades amb els mateixos objectius i formen la Xarxa d’Escoles per a la Sostenibilitat de Catalunya (XESC).

Premis per a les iniciatives exemplars d’educació per a la sostenibilitat

Cada any la Generalitat de Catalunya convoca el Premi Escoles Verdes per reconèixer públicament iniciatives exemplars d'educació per a la sostenibilitat fetes per escoles que tenen el Distintiu escola verda. Aquest any s'han donat  a conèixer els guanyadors durant la XVIII Trobada d’escoles verdes, celebrada el passat 12 de gener. L’acte ha combinat el format virtual i el format presencial a l’escola l’Olivera de Cabrils i ha comptat amb la participació de la Consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i el Conseller d’Educació.

Durant l'acte  la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà i Roura, i el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, han lliurat el Distintiu d’Escola Verda a 23 nous centres que s’incorporen a la Xarxa d’Escoles Verdes. Amb els 23 centres que han rebut avui el Distintiu, ja són 859 centres educatius que tenen el Distintiu d’Escola Verda, 702 dins la Xarxa d’Escoles Verdes i 157 en xarxes locals de la Xarxa d’Escoles per a la Sostenibilitat de Catalunya (XESC).

En el decurs de l’acte, la consellera Jordà ha afirmat que “la tan desitjada transició de Catalunya cap al desenvolupament sostenible comença precisament a les escoles i en l'àmbit local”. “Perquè és a les escoles on comencen a educar-se les futures generacions, on es capaciten i s’apoderen els infants i joves, i perquè és en l'àmbit local on el valor exemplificador de les comunitats escolars que participen en el Programa Escoles Verdes assoleix visibilitat social i esdevé un referent per a tothom”, ha dit la titular d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

Per la seva banda, el conseller d’Educació ha remarcat que “és a l’escola i és gràcies a la tasca dels mestres que els infants adquiriran des de ben petits aquest compromís de respecte per la terra. És gràcies a la vostra tasca que els nois i noies prendran consciència que cada gest, cada decisió que prenem en el dia a dia, té un impacte social i un impacte en el planeta. Perquè l’educació per a la sostenibilitat és compromís personal i solidaritat amb l’entorn, és actuar per al bé comú”.

En aquesta edició, els guanyadors dels Premis Escoles Verdes han estat:

  • Premi Escoles Verdes 2021 en la categoria de trajectòria de millora continuada en el procés d'ambientalització integral del centre, a l’Escola l’Olivera de Cabrils
  • Premi Escoles Verdes 2021 en la categoria d’un treball en xarxa realitzat conjuntament amb altres agents del territori, per a la millora ambiental dels diferents centres que participen en el projecte i del seu entorn, a les 3 escoles verdes de Súria: Escola Francesc Macià, FEDAC Sagrat Cor de Jesús i Escola Salipota pel seu projecte “Súria en Xarxa”.
  • Premi Escoles Verdes 2021 en la categoria d’actuació singular dins o fora del centre educatiu i que reculli el màxim de contextos d’acció que promou el Programa escoles verdes, a l’Escola Vedruna Sant Sadurní d’Anoia per l’actuació “Educació Vital”.

Trobareu l’acte en el següent enllaç: https://youtu.be/gz12gcam0nY.

 

Aquesta pàgina web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els serveis i analitzar els hàbits de navegació, en cap cas per a finalitats publicitàries. Si segueix navegant entendrem que n'accepta el seu ús. Més informació | Accepto les galetes