07/06/2022
El Govern ha aprovat el Pla de seguretat alimentària de Catalunya 2022-2026, l’instrument estratègic de referència de la intervenció pública en aquesta matèria. El document comprèn les actuacions i els programes que s’han de dur a terme els pròxims cinc anys per assolir les finalitats previstes, que inclouen prevenir les malalties de transmissió alimentària; reduir l’exposició de les persones als perills vehiculats per aliments; mantenir un nivell elevat de protecció dels interessos de la ciutadania en matèria alimentària, i contribuir a consolidar el prestigi dels productes alimentaris catalans en el mercat nacional i internacional.
El Pla, a més d’establir una base clara per a les intervencions en seguretat alimentària a mitjà termini, posa les bases per a una intervenció integrada, una millor coordinació i una millor posició per anticipar-se a les necessitats i futurs reptes.
La política de seguretat alimentària és una responsabilitat compartida per diferents departaments de l’Administració (el Departament de Salut; d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, i el d’Empresa i Treball), i també per les administracions locals (ajuntaments, entitats locals i supramunicipals, Agència de Salut Pública de Barcelona), així com les institucions, les societats científiques i els professionals relacionats amb la seguretat alimentària, i també la societat civil.
El valor afegit que aporta el Pla de seguretat alimentària de Catalunya es pot resumir en sis punts:
13 objectius estratègics i 109 línies d’intervenció
Com el pla anterior, el nou document inclou no només els objectius estratègics, que permeten entendre la política de seguretat alimentària en la seva globalitat, sinó també objectius específics que suposen més concreció a l’hora d’assolir els propòsits fixats. Així, el nou Pla estableix 13 objectius estratègics, 63 d’específics i 109 línies d’intervenció que s’emmarquen en cinc àmbits diferents:
En el marc del nou Pla de seguretat alimentària de Catalunya 2022-2026, cal impulsar la implementació de les 13 accions específiques de millora que preveu, entre les quals destaquen:
L’aprovació de l’acord, que es publicarà al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, coincideix amb el Dia Mundial de la Seguretat Alimentària.
El primer pla de seguretat alimentària es va impulsar l’any 2007 i, durant els darrers anys, la situació general de la seguretat alimentària a Catalunya s’ha mantingut estable en uns nivells elevats de conformitat global i amb una tendència a la millora en molts dels paràmetres de seguiment.