Com evitar les notificacions d'hisenda durant l'estiu

20/07/2022

Per a l’Administració tributària, juliol i agost són mesos hàbils en els quals segueix enviant requeriments al conjunt de contribuents. Per evitar problemes en la recepció i gestió de les comunicacions que envia l’Agència Tributària durant l’estiu, es pot demanar una suspensió temporal, fins a 30 dies de cortesia per no rebre missatges de l’organisme públic: són les vacances fiscals. Per sol·licitar els dies de cortesia a Hisenda s’ha de fer la sol·licitud amb un mínim de set dies d’antelació.  

Conseqüències de rebre requeriments de vacances 

Des del moment en què es rep una notificació per via telemàtica a través de la bústia d’Hisenda, el contribuent està obligat a contestar-la en un període màxim de 10 dies. És a dir, passats els 10 dies des de l’enviament de la notificació, Hisenda considera que la informació ja ha arribat al contribuent i a partir d'aquí, comencen a comptar els terminis.

Això suposa certs riscos per a les persones contribuents. Per exemple, en el cas de rebre una notificació durant les vacances demanant informació sobre un procediment d’embargament d’una empresa proveïdora, ens podem trobar, en tornar de les vacances, que la notificació ja ha caducat i que no han arribat a temps de complir amb el termini.

Alguns consells

Es poden sol·licitar fins a 30 dies de cortesia a l'any per no rebre notificacions. És recomanable que el període sol·licitat comenci uns dies abans de marxar de vacances, ja que d'aquesta manera s'eviten les notificacions d'últim moment. 

A més, és important tenir en ment que no cal allargar el termini de cortesia ja que les notificacions penjades al sistema s'entenen notificades, en cas que no s'obrin, transcorreguts 10 dies des del seu dipòsit a la bústia virtual, per tant, es poden escurçar els dies de cortesia fins 10 dies abans de la reincorporació. 

No s'aturen els terminis

D'alta banda, cal recordar que les vacances fiscals no suposen cap ajornament dels deutes tributaris ni dels terminis per qualsevol procediment en curs. Per exemple, un recurs o atendre un requeriment anterior. 

Si es rep un requeriment per contestar l'IVA, i per tant es tenen 10 dies per respondre, el fet de demanar la suspensió de notificacions no suposarà l'ampliació del termini de contestació. S'ha de contestar en el termini establert, tot i que hi ha l'opció de demanar un ajornament d'aquest termini. 

En resum cal tenir en compte

  • Els dies de cortesia s'han de sol·licitar amb un mínim de 7 dies naturals d'antelació al començament del període desitjat.
  • Els dies sol·licitats no han d’ésser obligatòriament consecutius.
  • Es poden sol·licitar si es té apoderada una tercera persona per rebre les notificacions.
  • S’han de marcar els dissabtes, diumenges i altres dies festius.
  • La sol·licitud realitzada és modificable dins del termini d’antelació esmentat.
  • És important recordar que la suspensió temporal de les notificacions no comporta que s’aturi qualsevol altre procediment que estigui en curs.
  • Les notificacions electròniques s’entenen com a rebudes quan transcorren 10 dies naturals des del dia següent a l’enviament de la notificació.
  • La concessió dels dies de cortesia és automàtica i instantània.
  • Cal disposar de certificat digital.

Per poder realitzar la sol·licitud podeu seguir el següent tutorial

Font: Xarxanet

 

Aquesta pàgina web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els serveis i analitzar els hàbits de navegació, en cap cas per a finalitats publicitàries. Si segueix navegant entendrem que n'accepta el seu ús. Més informació | Accepto les galetes