29 de setembre és el Dia Internacional de la Conscienciació sobre la Pèrdua i el Malbaratament d'Aliments

29/09/2022

Per què és important reduir la pèrdua i el malbaratament d'aliments?

Al voltant del 14% dels aliments del món es perden després de la collita, fins a la fase de venda al detall de la cadena de subministrament, però sense incloure-la, i es calcula que un 17% es desaprofita en aquesta mateixa fase i en l'àmbit del consum.

Aquestes pèrdues i les deixalles d'aliments representen entre el 8 i el 10% del total dels gasos d'efecte hivernacle (GEI) mundials, cosa que contribueix a la inestabilitat del clima i els fenòmens meteorològics extrems com les sequeres i les inundacions. Els canvis d'aquesta índole perjudiquen el rendiment dels cultius, redueixen la qualitat nutricional, provoquen pertorbacions a la cadena de subministrament i posen en perill la seguretat alimentària i la nutrició.

A l'Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible, més concretament a la meta 12.3 dels Objectius de Desenvolupament Sostenible es demana que es redueixi a la meitat el malbaratament d'aliments per càpita mundial en la venda al detall i a nivell dels consumidors i es redueixi la pèrdua d'aliments a les cadenes de producció i subministrament.

S'estima que a tot el món 3 100 milions de persones no poden accedir a dietes saludables i que uns 828 milions passen gana. En suma, això significa que estem davant de la necessitat urgent d'accelerar les mesures orientades a reduir la pèrdua i el malbaratament d'aliments.

Amb només vuit anys per assolir la meta, no està de més recalcar la urgència d'ampliar les mesures per reduir la pèrdua i el malbaratament d'aliments. Reduir la pèrdua i el malbaratament d'aliments ofereix l'oportunitat d'obtenir beneficis immediats relacionats amb el clima i, alhora, millorar la sostenibilitat global dels nostres sistemes alimentaris, cosa que representa una transformació necessària per garantir uns millors resultats en matèria de nutrició i a favor del planeta en benefici de les generacions actuals i del futur.

Missatges clau

  1. Com que la població mundial continua creixent, el nostre repte no hauria de ser com cultivar més aliments, sinó com reduir la pèrdua i el malbaratament de manera sostenible. És una necessitat immediata si la nostra intenció és augmentar al màxim l'ús dels aliments produïts per alimentar i nodrir més persones (FAO, 2019).
  2. Donar prioritat a la reducció de la pèrdua i el malbaratament d'aliments és fonamental per a la transició cap a sistemes agroalimentaris sostenibles que millorin l'ús eficient dels recursos naturals, apaivaguen els efectes al planeta i garanteixin la seguretat alimentària i la nutrició.
  3. Reduir la pèrdua d'aliments és una de les solucions amb més impacte en el clima.
  4. La innovació, les tecnologies i la infraestructura climàticament intel·ligents aplicades a la reducció de la pèrdua i el malbaratament d'aliments són essencials per millorar l'eficiència i limitar les emissions del sistema alimentari.
  5. El menjar no és mai un malbaratament! L'aplicació de pràctiques circulars permet convertir els aliments que es perden i es malmeten en compost, o utilitzar-los per produir biogàs, evitant així les emissions nocives de metà.
  6. La bona governança, el desenvolupament del capital humà, la col·laboració i les associacions són indispensables per maximitzar els efectes positius de la reducció de la pèrdua i el malbaratament d'aliments.

Us convidem a visitar el lloc web de l'ONU sobre el Dia Internacional de Conscienciació sobre la Pèrdua i el Malbaratament d'Aliments  i la web del Departament d'Acció Climàtica on trobareu molta més informació, documents d'interès, eines per a la reducció, etc.

Font: Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura

 

Aquesta pàgina web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els serveis i analitzar els hàbits de navegació, en cap cas per a finalitats publicitàries. Si segueix navegant entendrem que n'accepta el seu ús. Més informació | Accepto les galetes