23/12/2022
S’ha publicat al BOE el Reial decret 1021/2022 pel qual es regulen determinats requisits en matèria d’higiene de la producció i comercialització dels productes alimentaris en establiments de comerç al detall.
Aquest reial decret, que ha entrat en vigor el dijous 22 de desembre de 2022, té per objecte establir la normativa bàsica en relació amb els requisits en matèria d’higiene de la producció, elaboració, transport, emmagatzematge i comercialització dels productes alimentaris en establiments de comerç al detall, sense perjudici d’altres normatives.
Entre els requisits i condicions d'higiene per als establiments de comerç al detall regulats al RD 1021/2022 estan:
- El subministrament d'aliments de producció pròpia i productes d'origen animal entre establiments de comerç al detall només s'autoritza si és marginal, localitzat i restringit.
- Els requisits de temperatura dels productes alimentaris, incloent-hi l'excepció per als melons, síndries, pinyes i papaies tallades per la meitat o a quarts, que es podran mantenir a temperatura ambient (20-25 °C) durant un temps màxim de tres hores després de fer el tall.
- Les condicions en què s'han de fer les operacions de congelació, descongelació i recongelació d'aliments. En aquest cas, no hi ha grans novetats però sí que és interessant ressaltar alguns punts:
- Solament es podrà congelar en baguls o cambres de manteniment que permetin aconseguir una temperatura interior de -18 °C de manera ininterrompuda.
- S'haurà de mantenir la traçabilitat dels productes originals (o bé la data de recepció) juntament amb la data en la qual s'ha congelat. En cas que no s'identifiqui en l'etiqueta s'haurà de realitzar un registre en el qual s'inclogui la traçabilitat i el destí en el cas que es donin.
- Podrà realitzar-se la descongelació en microones o en aigua corrent freda, quan els aliments es cuinin immediatament després de la descongelació però important, caldrà justificar-ho.
- La normativa aplicable als requisits específics per als menjars preparats. Contemplant aspectes sobre les temperatures de conservació i servir el consumidor o l'obligació de disposar de menús testimonis.
- Els requisits específics per a les carns fresques, carn picada, preparats de carn i productes carnis.
- Els requisits específics per als aliments elaborats amb ou, detallant-se en quines condicions els establiments de comerç al detall podran fer servir ou cru per elaborar aliments. Aquest punt aclareix una situació, que ja es podia donar, però en la qual hi havia molt de desconeixement. Es pot usar ou cru per a elaborar aliments sempre que se sotmetin a un tractament tèrmic a 70 °C o més durant dos segons en el centre del producte, o bé s'aconsegueixin els 63 °C durant 20 segons en el centre del producte. Això sí, es conservaran durant 24 hores (màxim) a temperatures inferiors a 8 °C.
- Les condicions d'accés d'animals als establiments de comerç al detall.
- Les condicions per a la donació d'aliments i la venda d'aliments amb defectes que no afecten a la seguretat dels mateixos.
- Les condicions i responsabilitats en ús de recipients reutilitzables aptes per al contacte amb aliments.
Flexibilitat del sistema APPCC
D'altra banda, al nou RD es fa ús de les disposicions de flexibilitat que la legislació europea permet, amb l'objectiu d'afavorir la sostenibilitat del sistema alimentari dins el marc de la seguretat alimentària.
Els establiments de comerç al detall hauran de crear, aplicar i mantenir actualitzat un procediment permanent basat en els principis de l'Anàlisi de Perills i Punts de Control Crític (APPCC), que es podrà aplicar de manera simplificada, tal com estableix la Comunicació de la Comissió (2020/C 199/01). L'aplicació voluntària de guies de pràctiques correctes d'higiene i per a l'aplicació dels principis del sistema APPCC pot ser un mitjà per garantir que es compleixen les normes sanitàries i que s'aplica adequadament l'APPCC.
En el següen enllaç podeu consultar un resum del Reial decret elaborat per PIMEC Comerç.