21/02/2023
S’ha publicat al BOE la Llei 2/2023 per la que es regula la protecció de les persones que informen sobre infraccions normatives i de lluita contra la corrupció que transposa a l’ordenament jurídic la Directiva 2019/1937 del Parlament Europeu i del Consell i entrarà en vigor el pròxim 13 de març de 2023.
La llei té per objecte atorgar una protecció adequada a les persones físiques enfront de represàlies que puguin patir les persones físiques que informin sobre accions o omissions que comporten infracció normativa nacional i comunitària amb rellevància penal o administrativa.
Segons indica l’article 3 de la Llei, aquesta s’aplica als informats que treballin en el sector privat o públic i que hagin obtingut informació sobre infraccions en un context laboral o professional, i detalla que comprèn entre d’altres, les persones que tinguin la consideració de persones treballadores públiques o per compte aliena, els autònoms, accionistes, partícips i persones de l’òrgan d’administració, direcció o supervisió d’una empresa, inclosos els membres no executius, així com qualsevol persona que treballi per o sota la supervisió i de la direcció de contractistes, subcontractistes i proveïdors.
La llei determina que estan obligades a disposar d’un sistema intern d’informació, entre d’altres, les persones físiques o jurídiques del sector privat que tinguin contractats cinquanta o més persones treballadores, els partits polítics, sindicats, organitzacions empresarials i fundacions creades per uns i altres, sempre que rebin o gestionin fons públics.
El sistema intern d'informació, es pot gestionar dins de la mateixa entitat o organisme o mitjançant un tercer extern, en els termes previstos legalment.
El sistema intern, en qualsevol de les seves fórmules de gestió, ha de permetre:
La implementació del canal de denúncies haurà d’anar precedida de consulta a la representació legal de les persones treballadores.
El procediment de gestió haurà:
Es preveu també la remissió de la informació al Ministeri fiscal amb caràcter immediat quan els fets puguin ser indiciàriament constitutius de delicte, i en cas que els fets afectin els interessos financers de la Unió Europea, es remetrà a la Fiscalia Europea.
Les administracions, organismes, empreses i altres entitats obligades a comptar amb un sistema intern d’informació l’hauran d’implementar com a màxim al cap de 3 mesos des de l’entrada en vigor de la Llei; això és el pròxim 13 de juny de 2023. Com a excepció, en el cas d’entitats jurídiques del sector privat amb 249 persones o menys, així com dels municipis de menys 10.000 habitants, el termini s’estén fins a l’1 de desembre de 2023.
Des del Departament Jurídic de PIMEC ha posat a l'abast de tots els seus associats, el servei del Canal de denúncies per a donar compliment a la normativa.