Posa les bases per implantar un pla de prevenció del malbaratament alimentari i donar compliment a la Llei 3/2020

21/03/2023

En el marc del Fòrum Gastronòmic de Girona, va tenir lloc la Jornada “Prevenció del malbaratament alimentari en la restauració comercial i les cuines centrals”, on es va presentar oficialment la Guia per a la prevenció del malbaratament alimentari en el sector de la restauració comercial i cuines centrals, promoguda pel Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

Durant la presentació s'ha destacat que aquest document posa les bases per dissenyar i implantar un pla de prevenció del malbaratament alimentari i ofereix al sector una eina de referència per donar compliment a una de les obligacions que recull la Llei 3/2020, de l’11 de març, per a la prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentari, per a les empreses de la cadena alimentària, a excepció de les microempreses: disposar d’un pla de prevenció del malbaratament alimentari.

La voluntat del DACC és que aquest sigui un document de referència per a tots els restaurants i cuines centrals del país, per ajudar-los a ser més eficients i a reduir el malbaratament alimentari als seus establiments, des de la gestió de les compres fins a la sensibilització dels seus clients.

La guia s’estructura en 10 passos per poder el·laborar un pla de prevenció, entre els quals cal destacar la necessitat de quantificar el malbaratament que es produeix als establiments per conèixer on es poden realitzar millores, tenir un personal ben format en la temàtica, una correcta planificació dels processos i una bona comunicació dels resultats.

  1. Definiu els objectius del pla
  2. Designeu un equip de treball i/o una persona responsable  
  3. Descriviu els fluxos del procés productiu    
  4. Quantifiqueu el MA
  5. Analitzeu els resultats 
  6. Establiu mesures de prevenció  i reducció 
  7. Formeu el personal  
  8. Desenvolupeu un sistema  de seguiment, documentació i registre  
  9. Comuniqueu els resultats  assolits 
  10. Verifiqueu i actualitzeu el pla 

També podem trobar a la guia recomanacions  i exemples per al sector i alguns casos d'èxits. 

La guia, que ja està disponible al web del DACC, ha comptat amb el suport i col·laboració d’un Consell Assessor format per empreses i representants del sector de la restauració.

També en breu es presentarà la Guia per a la prevenció del malbaratament alimentari als menjadors escolars que serà una bona referència per als menjadors a les cases de colònies i albergs.

Accés a la Guia per a la prevenció del malbaratament alimentari en el sector de la restauració comercial i cuines centals

 

Aquesta pàgina web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els serveis i analitzar els hàbits de navegació, en cap cas per a finalitats publicitàries. Si segueix navegant entendrem que n'accepta el seu ús. Més informació | Accepto les galetes