19/05/2023
El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural publica una nova guia sectorial per ajudar els menjadors escolars a prevenir el malbaratament alimentari. La Guia per a la prevenció del malbaratament alimentari als menjadors escolars, que s’ha realitzat en col·laboració amb el Departament d’Educació i de diverses entitats i empreses del sector, s’ha presentat oficialment a l’Institut Escola Mossèn Cinto (Folgueroles), on ha tingut lloc la Jornada “Prevenció del malbaratament alimentari als menjadors escolars”.
Aquest document posa les bases per dissenyar i implantar un pla de prevenció del malbaratament alimentari als menjadors escolars. La guia ofereix al sector una eina de referència per donar compliment a una de les obligacions que recull la Llei 3/2020, de l’11 de març, per a la prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentari, per als agents de la cadena alimentària, com és el de disposar d’un pla de prevenció del malbaratament alimentari. Resten excloses d'aquesta obligació les microempreses, tot i que la norma preveu que hauran d'adoptar les mesures pertinents per a aplicar a les pèrdues i el malbaratament alimentaris la jerarquia de prioritats de l'article 11, d'acord amb el que s'acabi establint per un futur reglament.
Aquesta Guia de caràcter sectorial, vol aterrar als menjadors escolars els principis recollits a la Guia per a la implantació d'un pla de prevenció i reducció de les pèrdues i el malbaratament alimentari a les empreses agroalimentàries, o com també s'ha fet darrerament amb la Guia adreçada a la restauració comercial i les cuines centrals, i ser un instrument útil perquè les empreses gestores i els centres educatius puguin reflexionar i incorporar de manera senzilla la prevenció i la reducció de les pèrdues i el malbaratament alimentari en els seu dia a dia.
La voluntat del Departament d’Acció Climàtica és que sigui un “document de referència” per a tots els centres educatius del país i per a les empreses que ofereixen serveis d’àpats als menjadors escolars, per ajudar-les a ser més eficients i a reduir el malbaratament alimentari, des de la gestió de les compres fins a la gestió dels excedents.
Per aquest motiu, també ha col·laborat el Departament d’Educació amb la redacció de la Guia des dels diversos punts de vista: les propostes educatives (en tant la lluita contra el malbaratament s’ha d’integrar com un element més del curricular transversal), la gestió del menjador escolar pròpiament dita (que té gran impacte en l’organització del servei per part de les empreses i entitats que el gestionen) i, amb caràcter més general, de tota la gestió del centre educatiu.
Així mateix, s’espera continuar col·laborant amb la difusió del document a tots els organismes implicats en la gestió dels menjadors escolars (consells comarcals, ajuntaments, empreses i entitats prestadores del servei, patronals del sector de centres privats, centres educatius etc.), així com al sector de les famílies.
La guia s’estructura en 10 passos, entre els quals cal destacar la necessitat de quantificar el malbaratament que es produeix en cada un dels processos, per detectar punts crítics i implementar millores; tenir un personal ben format en la temàtica; una correcta planificació i una bona comunicació dels resultats, així com un programa educatiu per dissenyar accions de sensibilització amb els infants i joves. Els 10 passos són:
A la guia a més a més es pot trobar:
La guia, que ja està disponible al web del DACC, ha comptat amb el suport i col·laboració d’un Consell Assessor format per entitats públiques com el Departament d’Educació, l’Agència de Salut Pública de Catalunya, l’Agència de Residus de Catalunya o l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària, així com un gran número d'entitats i empreses del sector. Aquest Consell ha estat coordinat per Isabel Coderh de Te lo Sirvo Verde, autores en definitiva de la Guia i col·laboradores habituals en moltes de les jornades organitzades per l'ACCAC per a promoure una restauració més sana i sostenible.
Podeu accedir a la guia a través del següent enllaç: Guia per a la prevenció del malbaratament alimentari als menjadors escolars.