15/06/2023
El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, a través de l’Institut Català d’Energia (ICAEN), ampliarà en 19 milions d’euros la línia d’ajuts destinada a la rehabilitació energètica d’edificis en municipis de menys de 5.000 habitants. Aquesta línia té per objectiu avançar en la transició energètica mitjançant l’optimització del consum energètic en l’edificació i, al mateix temps, contribuir a donar resposta al repte demogràfic que planteja l’Agenda Rural. La línia està dotada amb recursos dels fons europeus Next Generation.
La convocatòria del programa d'ajuts PREE5000 es va publicar el passat dia 17 de febrer de 2022, obrin el terminis de sol·licituds al mes de març següent del qual també us informàvem amb detall dels aspectes principals de les bases.
El pressupost inicial d’aquest programa, vigent des del febrer del 2022, va ser de de 5,5 milions d’euros, i durant l’any 2022 ja es va ampliar en 5,5 milions addicionals. Amb aquesta segona ampliació, la dotació total de la línia ascendirà a 30 milions d’euros. Ara per ara, l’ICAEN ha rebut 321 sol·licituds per un import de 22,85 milions d’euros. El termini per presentar sol·licituds d’ajut és el 31 de desembre de 2023, o fins que s’esgoti el pressupost.
La línia subvenciona actuacions relacionades tant amb la millora energètica de l’estructura dels edificis com amb la millora de l’eficiència energètica i l’ús d’energies renovables en les seves instal·lacions tèrmiques, com són la calefacció, climatització, refrigeració, ventilació i aigua calenta sanitària. S’hi poden acollir habitatges unifamiliars, edificis de tipologia residencial col·lectiva d’habitatge o edificis per a qualsevol altre ús, com els edificis destinats a casa de colònies o alberg, que estiguin ubicats en municipis de fins a 5.000 habitants i els municipis no urbans de fins a 20.000 habitants en els quals totes les seves entitats singulars de població siguin de fins a 5.000 habitants
Els requisits per accedir a aquest programa són que l’edifici sigui anterior a 2007, que l’actuació suposi la millora d’una lletra en la certificació energètica de l’edifici (en la qualificació d’emissions de CO2), i que generi un estalvi mínim del 30% del consum d’energia primària no renovable. La convocatòria exclou l’obra nova, les ampliacions (tant en superfície com en volum) i els canvis d’ús.
Les sol·licituds les poden fer totes les persones físiques o jurídiques que siguin propietàries d’edificis existents; les comunitats de propietaris d’edificis d’ús residencial; les empreses explotadores, arrendatàries o concessionàries d’edificis; les empreses de serveis energètics; els ajuntaments, diputacions o altres corporacions equivalents; i les comunitats d’energies renovables i les comunitats ciutadanes d’energia.
Actualment, degut a l’alt volum d’expedients rebuts en aquesta convocatòria, el termini màxim per emetre la resolució i notificar-la de 6 mesos pot no ser complert, tot i que l'ICAEN es compromet a donar resposta a totes les sol·licituds tan aviat com sigui possible.