06/09/2023
Avui dimecres, 6 de setembre, comença el curs escolar 2023-2024 per als ensenyaments d'educació infantil, primària i secundària obligatòria, amb una previsió d'1.605.243 alumnes dels diferents ensenyaments però amb 20.000 alumnes menys a infantil i primària a causa de la caiguda de la natalitat. Un nou curs marcat per l'increment de plantilla docent, per la consolidació d'algunes mesures i la posada en marxa de noves amb l'objectiu de millorar el sistema educatiu. En total uns 1.200 mestres i professors nous s'incorporaran als centres educatius per fer front a l'escolarització, a la disminució de les ràtios i al reforç de l'escola inclusiva.
Les principals novetats del nou curs escolar són les següents:
Les famílies amb alumnes d'educació primària han rebut un val escolar de 100 euros per comprar llibres de text i material escolar: actualment, 357.456 alumnes d'educació primària ja l'han activat (80,5% del total). Els vals es poden bescanviar fins al 30 de novembre de 2023 en qualsevol de les botigues adherides a la campanya.
Es manté la gratuïtat d'educació infantil 2, implantada el curs passat, amb l'objectiu d'afavorir la conciliació familiar i beneficiar l'alumnat de menys edat.
També és el segon curs consecutiu en què es redueixen les ràtios d'alumnes a infantil 3. Un 86% dels grups d'I3 i un 70% dels grups d'I4 tindran 20 o menys alumnes per aula als centres públics. Tot i això, cau de manera pronunciada el nombre d'alumnes que començaran infantil i primària. Accediran a l'I3 una previsió de gairebé 58.000 alumnes que és la xifra més baixa d'alumnes d'incorporació a l'I3 des de l'any 2006.
Continuen les mesures del Pla contra la segregació escolar i es destinen 80 milions d'euros a l'alumnat més vulnerable d'infantil 3, infantil 4, i primer i segon d'ESO, el que representa gairebé el doble d'inversió respecte del curs anterior.
Es destinaran 25 milions d'euros més pel que fa al pressupost anterior per reforçar l'escola inclusiva, amb 355 nous professionals. S'enfortiran així els equips d'assessorament psicopedagògic (EAP) per tal d'incrementar la detecció de necessitats educatives especials. Una de les principals reivindicacions per part de centres i famílies.
En l'àmbit de la coeducació i la convivència, es posa en marxa la figura del referent de convivència, coeducació i benestar emocional, amb més de 3.400 referents, un per a cada centre educatiu. És a dir, un referent en cada centre educatiu per detectar i analitzar els casos de "bullying".
També es fusiona en un únic protocol les mesures de violència masclista, LGBTI, assetjament, ciberassetjament i odi, i discriminació. Amb aquesta simplificació es facilitarà a direccions i docents la detecció de les violències que abans recollien diferents documents.
I es preveu que entri en funcionament el Registre de violències contra l'alumnat (REVA), una base de dades de nova creació que permetrà sistematitzar el registre de les situacions de violència.
Continuen les mesures per impulsar el català a escoles i instituts, i se n'implanten de noves. D'acord amb el Pla de foment de la llengua catalana als centres educatius es desplegaran deu mesures per fer front a la davallada de l'ús del català a l'escola.
Els centres educatius que separen alumnes per gènere a l'educació secundària obligatòria deixaran de rebre finançament públic, fet que té un impacte positiu de 2,7 milions d'euros en el pressupost d'aquest curs 2023-2024.
Es posen en marxa 9 centres públics i s’integren 4 centres a la xarxa del Departament d'Educació.
Calendari escolar 2023-2024
Finalment, recordem que podeu consultar el calendari escolar per aquest nou curs 2023-2024 i que l'Associació de Cases de Colònies i Albergs de Catalunya (ACCAC), en la seva voluntat de facilitar la feina a mestres, famílies, entitats i gestors de cases de colònies i albergs, posa a disposició un calendari públic de Google per tal que es puguin afegir les principals dates del calendari escolar català a la seva agenda.