La convivència entre el dret a la desconnexió digital i l’acord de disponibilitat pot donar-se en gran varietat de relacions laborals

09/10/2023

El dret a la desconnexió digital es configura com el dret de les persones treballadores a què siguin respectats els temps de descans, permisos i vacances en els períodes que no són de treball. D’altra banda, el complement de disponibilitat compensa les possibles alteracions horàries i la disposició de poder ser cridat per a prestar serveis en els supòsits acordats o previstos en el conveni col·lectiu.

És clar doncs que la convivència entre el dret a la desconnexió digital i l’acord de disponibilitat pot donar-se en gran varietat de relacions laborals com és el cas del conflicte col·lectiu resolt pel Tribunal Superior de Justícia de Madrid, mitjançant la seva sentència número 453/2023 de 17 de juliol de 2023, en el que es dirimeix la possibilitat de no estar respectant el temps de descans en els casos de prolongació de jornada previstos en el conveni col·lectiu de la indústria de producció audiovisual.

En el referit conveni col·lectiu s’estableix la possibilitat de modificar la jornada de treball amb una antelació de 12 hores, excepte en situacions extraordinàries o de força major, en treballs de rodatges, gravacions així com les tasques de l’àmbit de producció sent ampliada aquesta jornada al màxim de 40 hores setmanals, retribuint-se tant la disponibilitat com la major jornada de treball amb un complement de disponibilitat del 25% del salari base quan és acceptat per la persona treballadora.

L’empresa en qüestió informa l’alteració horària i en sol·licita acceptació per mitjà del telèfon d’empresa, el correu corporatiu i en última instància el telèfon personal. En cas de no acceptar-se la modificació se segueix el mateix procediment de contacte.

D’un total de 6.627 serveis s’ha alterat l’horari en un total de 59 d’aquests (el 0,89%); no es considera que l’empresa conformi, com a pràctica habitual, una actuació que vulnera el dret a la desconnexió digital en tant que aquesta facultat es troba prevista en el conveni col·lectiu d’aplicació i és evident que, percebent el complement de disponibilitat, hi haurà ocasions en què l’avís de variació es podrà produir en moments de descans en els que haurà d’estar disponible llevat que la persona treballadora opti per no estar-ho i deixar de percebre el referit complement salarial.

Per tal de poder elaborar el protocol de desconnexió digital i atendre els dubtes en aquestes matèries, tots els socis de l'ACCAC comptem amb la col·laboració del departament Jurídic de PIMEC que ha dissenyat un servei d’acompanyament per la implantació d'aquest protocol

 

Aquesta pàgina web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els serveis i analitzar els hàbits de navegació, en cap cas per a finalitats publicitàries. Si segueix navegant entendrem que n'accepta el seu ús. Més informació | Accepto les galetes