L'objectiu és treballar conjuntament en uns usos del temps més saludables, igualitaris, eficients i sostenibles

11/10/2023

La Xarxa Catalana pel Dret al Temps forma part de l’estratègia del Govern de la Generalitat de Catalunya per desenvolupar noves polítiques que impactin directament en el benestar de la ciutadania. Afrontant l’organització del temps de manera transversal, tenint en compte la visió interseccional i de gènere, s’aconsegueix una segona generació de polítiques del temps que milloren la societat catalana en quatre àmbits: igualtat, sostenibilitat, salut i eficiència.

En l’àmbit d’actuacions governamentals, aquesta estratègia segueix la desenvolupada pel Pacte per la Reforma Horària (2017) al qual l'ACCAC va ser signant en el seu moment per tal de contribuir a que a Catalunya pugui equiparar-se amb una sèrie d'indicadors europeus i aconseguir així que les persones puguin viure uns horaris més racionals i saludables. Especialment en l’àmbit educatiu, amb l'objectiu de preservar i promoure l’interès superior de l’infant per damunt d’altres consideracions i defensa, en tot moment, el principi d’inclusió, equitat i igualtat d’oportunitats i el principi de promoció de la salut respectant els ritmes circadiaris: temps d’activitat, d’àpats i de descans (en una franja horària saludable). Aquest compromís signat per 110 entitats va desembocar en el Pla Viure Millor (2020-2022).

La Xarxa Catalana pel Dret al Temps es crea l'octubre de 2022  per ser el nexe d’unió entre totes aquelles organitzacions catalanes vinculades amb els usos de temps i és en aquest sentit que l'Associació de Cases de Colònies i Albergs de Catalunya s'ha adherit per continuar avançant cap a uns usos del temps més saludables, igualitaris, eficients i sostenibles.

La Xarxa, doncs, té com a missió, crear i difondre coneixement sobre l’organització del temps amb perspectiva de gènere; facilitar l’intercanvi d’experiències per generar transformacions socials i fomentar la col·laboració entre els agents clau de Catalunya per treballar en garantir el dret al temps a tota la ciutadania.

Té com a objectius principals avançar en el dret al temps de tota la ciutadania i assolir una organització del temps més equilibrada i justa a la Catalunya sencera, a través de:

  • Enxarxar tots els agents compromesos amb el dret al temps a Catalunya i reconèixer i promoure la seva tasca.
  • Impulsar la implementació de mesures concretes en l’organització del temps a les empreses i entitats, així com de pactes del temps en l’àmbit municipal de la Catalunya sencera i amb perspectiva de gènere.
  • Crear, intercanviar i difondre coneixements, experiències i bones pràctiques en aquest àmbit, a través d’accions com xerrades, jornades i formacions.
  • Connectar recerca i polítiques públiques en usos del temps a Catalunya.

Durant aquest primer any de treball, la XCDT ha desenvolupat diverses accions, entre les quals destaquen les formatives: s’han fet formacions per a empreses i personal directiu sobre l’organització del temps de treball per garantir la conciliació entre vida laboral i familiar i la salut de les persones treballadores, i formacions a ens locals sobre polítiques del temps en l’àmbit municipal, les quals poden servir per posar les bases de polítiques del temps adaptades a les particularitats de cada municipi. També s’han creat diverses píndoles informatives sobre la necessitat de regular els usos del temps, així com els diversos àmbits afectats i els mecanismes per millorar-ne l’organització.

Les principals activitats previstes per la Xarxa Catalana i que poden aportar valor a les organitzacions adherides i als seus propis membres són:

  • Formacions, xerrades, tallers, sessions d’intercanvi i taules rodones amb persones expertes, ofertes per la Generalitat de Catalunya i/o aquelles ofertes pel grup impulsor de la Xarxa relacionades amb els usos del temps, per fomentar la transferència de coneixement i bones pràctiques, amb possibilitat d’adaptar-les territorialment o sectorial i segons demanda.
  • Recopilar i compartir casos d’inspiració en matèria de polítiques del temps, tant d’allò que s’està fent a Catalunya com a altres ciutats i pobles europeus i internacionals.
  • Oferir assessorament per tirar endavant polítiques del temps.
  • Col·laborar en la definició de compromisos conjunts per assolir el dret al temps a tot Catalunya.

 

Aquesta pàgina web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els serveis i analitzar els hàbits de navegació, en cap cas per a finalitats publicitàries. Si segueix navegant entendrem que n'accepta el seu ús. Més informació | Accepto les galetes