El rentat de mans amb aigua i sabó és una de les formes més efectives i econòmiques de prevenir la transmissió de malalties gastrointestinals.

20/10/2023

El passat 15 d'octubre es va celebrar el Dia Mundial del Rentat de Mans per recordar la importància que té per a la salut un gest tan senzill com rentar-se les mans amb aigua i sabó. Aquest any, el lema és “Les mans netes estan al nostre abast”.

Els abundants agents infecciosos que poden produir malalties gastrointestinals (bacteris, virus i paràsits) es transmeten habitualment per via fecal-oral, és a dir, per la ingesta d'aigua o aliments contaminats, així com per la contaminació directa de les mans.

Trencar aquest cicle de transmissió és al nostre abast mitjançant la pràctica correcta i regular del rentat de mans amb sabó.

Per què és important rentar-se les mans amb sabó?

Els gèrmens que poden causar malalties es troben a la brutícia, el greix i els olis naturals de la pell de les mans. L'aigua per si sola no els elimina, però el sabó ajuda a descompondre els greixos que contenen gèrmens.

El sabó també facilita el frec i la fricció durant el rentat, cosa que ajuda a desprendre els gèrmens de les mans i a eliminar-los en esbandir-les amb aigua. L'ús de sabó també augmenta el temps dedicat al rentat i garanteix un rentat més eficaç.

En entorns de preparació d'aliments es recomana rentar-se les mans amb aigua calenta per maximitzar l'efecte escumant del sabó i ajudar a eliminar la brutícia i el greix de les mans.

L'ús conjunt de l'aigua i el sabó juntament amb la tècnica de rentat de mans adequada són necessàries per a una higiene alimentària correcta.

Rentat de mans a la restauració col·lectiva

La figura del manipulador d'aliments, la responsabilitat del qual està de vegades infravalorada, és clau per garantir la innocuïtat dels aliments dins de la cadena alimentària. Els seus hàbits higiènics de treball són decisius per protegir els consumidors davant de toxiinfeccions alimentàries.

Si les pràctiques d'higiene de mans, principal vehicle de transmissió de gèrmens, són inadequades o poc curoses poden fer fracassar els procediments d'higienització més sofisticats, per la qual cosa promoure l'hàbit de rentat de mans del personal manipulador d'aliments i facilitar la infraestructura necessària per a això als llocs de producció adequats és bàsic per a tota empresa del sector alimentari, especialment en la restauració col·lectiva, i ha de ser una prioritat.

Promoure i incorporar aquest acte d'higiene senzill a les rutines de treball en la manipulació d'aliments requereix constància, formació i una certa vigilància. Sobre aquest tema, l'Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica va publicar la "Guia per promoure el rentat de mans en restauració col·lectiva", on s'explica quan, on i com rentar-se les mans, a més de ser una ajuda per desenvolupar materials de promoció i formació.

Formar en higiene és prevenir

Per evitar servir aliments no innocus cal una bona formació del personal.

La formació continuada en higiene alimentària és obligatòria i essencial per al compliment de la normativa vigent i per a l'aplicació de bones pràctiques en la manipulació d'aliments.

A més, les accions formatives, ja sigui presencials o a distància, són una via efectiva per sensibilitzar, entre altres aspectes, sobre el correcte rentat de mans i les conseqüències de no fer-ho en els moments, llocs i situacions necessàries.

Font: Higieneambbiental.com

 

Aquesta pàgina web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els serveis i analitzar els hàbits de navegació, en cap cas per a finalitats publicitàries. Si segueix navegant entendrem que n'accepta el seu ús. Més informació | Accepto les galetes