Un apropament a deixar de veure l'empresa només com un agent econòmic i veure-la també com a agent de transformació social

18/12/2023

El passat 12 de desembre, l’ACCAC i Serhs Distribució van celebrar la jornada que venen organitzat conjuntament i que arriba a l'onzena edició. Ha estat una nova oportunitat per continuar compartint coneixement, idees i solucions per tal d'avançar cap a un model de menjador a les instal·lacions més saludable i sostenible.

L’edició d’enguany s'ha tornat a realitzar al Centre d’Innovació Gastronòmica Industrial - FoodLab a Riudellots de la Selva, un espai especialment habilitat i amb les instal·lacions necessàries per a la pràctica culinària, contribuint a l'èxit de la jornada.

La jornada va obrir amb una sessió sobre l'Impacte empresarial dels ODS i alimentació Sostenible a càrrec de la Lorena Grados, CEO i consultora social a Kunectors, Impact Partners i gràcies a la col·laboració de Pimec Formació.

Durant la seva exposició, Grados va transmetre la importància que tenen les organitzacions o activitats davant els impactes que generen les seves decisions i accions, així com de reduir-los o eliminar-los amb un comportament ètic i transparent. Destacà que per avançar en un desenvolupament sostenible cal deixar de veure l'empresa només com un agent econòmic i veure'l també com un agent de transformació social i de resiliència, tenint com objectiu una sostenibilitat social, ambiental i econòmica de manera harmoniosa

Sota la premissa de generar un impacte positiu en els grups d'interès, comunitat i l'entorn natural, va recomanar detectar i classificar els impactes a través de l'eina que ens proporciona l'Agenda2030 - ODS. Sense la necessitat de treballar els 17 objectius, cal centrar-se en identificar aquells que ens afecten de manera directa i treballar-los. 

Centrant-se més específicament en que les instal·lacions juvenils treballin per una alimentació sostenible, apunta que s'identifiquen dos grans objectius relacionats amb l'alimentació com són la Salut i Benestar i Fam Zero. De la mateixa manera que es va exposar que es pot entendre per alimentació sostenible (segons la FAO)? 

  • Parteix d'una producció d'aliments amb un impacte ambiental reduït 
  • Respecte la biodiversitat i els ecosistemes
  • És culturalment acceptable 
  • Econòmicament justa i assequible 
  • Nutricionalment innocu i saludable

I per poder treballar-ho, va facilitar aspectes per planificar una estratègia: 

  • Pensar estratègies des de la realitat de la nostra organització
  • Tenir molt present la realitat del nostre territori 
  • Identificar els valors dels nostres grups d'interès
  • Alinear sempre la missió-valors
  • Dissenya els plans a curt i llarg termini 
  • Tenir en compte la normativa vigent 
  • Observar i tenir en compte factors que ens diferencien i fan competitius i potenciar-los 
  • Plantejar accions mesurables mitjançant indicadors 
  • Capacitat de registre de resultat. 

Per últim també va destacar la importància de saber comunicar correctament als nostres clients i grups d'influència com treballem. 

Posteriorment, i abans de passar a l'última part, Serhs Distribució va presentar el seva pròpia experiència exposant el seu pla d'eficiència energètica i de sostenibilitat amb les diferents accions que tenen previst realitzar d'aquí al 2027.  Amb l'objectiu de generar valor, prosperitat i benestar, van mostrar el seu compromís amb la salut de les persones i del planeta, i amb la voluntat de contribuir a construir una societat més eficient i sostenible des dels sectors turístics, d’hostaleria i alimentació. 

A la darrera part de la Jornada, la Muntsa Holgado de Cuinant Cultures va preparar en viu diferents plats on de manera pràctica va mostrar la possibilitat d'incorporar als menús productes que aporten proteïnes d'origen vegetal, facilitant tècniques i idees en l'elaboració de sofregits i altres receptes que ajuden a dissenyar uns menús més sans i sostenibles.

El tast final va fer gaudir als participants de la Jornada d'uns plats deliciosos i sostenibles que a més a més de ser una bona solució per menús estrictament vegetarians, de ben segur podran agradar a qualsevol infant i adult. 

Tots els socis de l'ACCAC poden consultar en aquest enllaç les diferents receptes que va preparar la Muntsa Holgado. 

 

Aquesta pàgina web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els serveis i analitzar els hàbits de navegació, en cap cas per a finalitats publicitàries. Si segueix navegant entendrem que n'accepta el seu ús. Més informació | Accepto les galetes