La llei té per objectiu valorar i potenciar l’associacionisme per enfortir-lo, fer-lo créixer i incentivar la conscienciació social sobre els seus valors i principis.

22/01/2024

S'ha aprovat la Llei 11/2023, del 27 de desembre, de foment de l'associacionisme, que respon a les conclusions sorgides al tercer Congrés Català de l’Associacionisme i el Voluntariat i l'objectiu de la qual és enfortir i facilitar el creixement del teixit associatiu català

Aquest Projecte s’ha elaborat de manera col·laborada i d’acord amb les entitats en el marc del Consell de l’Associacionisme i el Voluntariat de Catalunya (CAVC), l’òrgan consultiu i d’assessorament del Govern en matèria associativa i de voluntariat.

Fer valdre l’associacionisme per enfortir-lo

El Govern ha impulsat aquesta llei per valorar i potenciar l’associacionisme, amb la finalitat d’enfortir-lo, fer-lo créixer i incentivar la conscienciació social sobre els seus valors i principis. S’aposta, doncs, per implementar projectes i programes de provisió pública que reconeguin la tasca i el valor de les entitats, facilitin la seva participació decisiva en la presa de les decisions que afecten la col·lectivitat, despleguin accions de suport i d’acompanyament del dia a dia de les entitats i promoguin i sensibilitzin els seus valors davant de la població que viu a Catalunya.

Per aquets motius es reconèixer la tasca de les entitats com un valor públic facilitant així la participació d'aquestes en la presa de decisions. En aquest sentit, les administracions públiques tenen un paper destacat en l'aplicació de plans d'acció i instruments per al foment, promoció i suport de l'associacionisme. A més a més, es reconeix que les associacions poden impulsar polítiques i crear o modificar normes per mitjà dels mecanismes ja establerts. 

Coordinació de les administracions per fomentar l’associacionisme

També s'han dissenyat projectes de suport, mecanismes de simplificació administrativa i  “un projecte d’interconnexió dels registres i censos d’entitats sense ànim de lucre” per ajudar a les entitats en les relacions amb les administracions, un dels problemes històrics de les entitats sense ànim de lucre. La llei pretén impulsar un sistema tecnològic que operi amb els principis de finestreta única i faciliti i simplifiqui la relació de les entitats amb l’Administració.

Les administracions que tinguin plans de subvencions hauran d'assessorar i donar suport tècnic a les entitats que ho demanin per ajudar-les en els tràmits. De fet, també s’insta les administracions a convocar “regularment programes d’ajuts i subvencions per a oferir suport econòmic a les associacions que tenen finalitats d’enfortiment comunitari”.

En resum, la norma recull un gran nombre de mesures de suport a les associacions, com ara l’assessorament i l’acompanyament, l’accés i la promoció a la formació, la disponibilitat d’espais o el foment del treball en xarxa.

Un marc regulador estable i propi per a entitats, ciutadans i administracions

Aquest text ofereix un marc jurídic propi que ha de permetre superar aquestes els problemes que hi havia fins ara sense una normativa, tot respectant la normativa específica aplicable a les associacions i fundacions. En definitiva, és una norma que, per primer cop, regula des de l’especificitat, però alhora també des d’una visió global, les mesures de foment que han d’impulsar les administracions públiques de Catalunya, fet que garanteix un marc regulador estable per a la població que viu a Catalunya i per a les entitats, així com per a les administracions públiques, en tant que responsables de la implementació de les accions.

S’estableixen les bases de les iniciatives legislatives pel que fa a la fiscalitat i el mecenatge. De fet, hi ha el compromís que el govern hagi de crear una qualificació d’entitat d’interès social i general -complementària a la Declaració d’Utilitat Pública (DUP)-, el que suposaria canvis pel que fa a beneficis fiscals, per exemple, en les deduccions per aportacions econòmiques de persones físiques o jurídiques.

 

Aquesta pàgina web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els serveis i analitzar els hàbits de navegació, en cap cas per a finalitats publicitàries. Si segueix navegant entendrem que n'accepta el seu ús. Més informació | Accepto les galetes