La normativa persegueix aconseguir la igualtat de tracte i d’oportunitats de les persones LGTBI+ en l’àmbit laboral

25/02/2024

El passat 2 de març de 2023 es publicava la Llei 4/2023, de 28 de febrer, per a la igualtat real i efectiva de les persones trans i per a la garantia dels drets de les persones LGBTI, la qual persegueix aconseguir la igualtat de tracte i d’oportunitats de les persones LGTBI+ i, per això, estableix que en l’àmbit de les seves competències, les administracions públiques han de tenir en compte en les seves polítiques d’ocupació el dret de les persones del col·lectiu LGTBI a no ser discriminades.  

La normativa també persegueix la igualtat i no discriminació LGTBI a l'àmbit laboral especialment, establint que en un termini de 12 mesos des de la publicació de la llei, és a dir, a partir del 2 de març del 2024, aquelles empreses amb més de 50 persones treballadores hauran d’adoptar un conjunt planificat de mesures i recursos per tal d’aconseguir aquesta igualtat real i efectiva de les persones LGTBI, que inclogui un protocol d’actuació per a l’atenció de l’assetjament o la violència contra el col·lectiu LGTBI. Les mesures hauran de ser pactades a través de la negociació col·lectiva i acordades amb la representació legal de les persones treballadores. 

Passat gairebé un any des de la publicació de la norma i a pocs dies que entri en vigor l'obligació de les empreses de comptar amb aquest protocol, el Govern encara no ha fet aquest desenvolupament reglamentari. El contingut del pla de mesures i recursos que ha d'establir l'empresa no està definit, però la normativa especifica que haurà de garantir la igualtat real i efectiva d'aquest col·lectiu i que també s'ha de preveure un protocol per a l’atenció de l’assetjament o la violència contra aquestes persones.

Amb tot, la norma estableix que en l’elaboració de plans d’igualtat i no discriminació s’haurà d’incloure expressament a les persones trans, amb especial atenció a les dones trans. De la mateixa manera que als protocols per a la prevenció i abordatge de l’assetjament sexual, per raó de sexe, orientació sexual, identitat sexual i/o de la identitat de gènere es pot incorporar també a les persones d'aquest col·lectiu.

La normativa si que especifica una sèrie de sancions per a les organitzacions que vulnerin els drets del col·lectiu LGBTI+ que oscil·len entre els 200 euros fins als 150.000 euros.

 

Aquesta pàgina web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els serveis i analitzar els hàbits de navegació, en cap cas per a finalitats publicitàries. Si segueix navegant entendrem que n'accepta el seu ús. Més informació | Accepto les galetes