La Setmana de la Natura d’enguany tindrà lloc del 22 de maig al 5 de juny, entre el Dia Mundial de la Biodiversitat i el Dia Mundial del Medi Ambient

13/03/2024

La 9a edició de la Setmana de la Natura tindrà lloc del 22 de maig, Dia Internacional de la Biodiversitat, al 5 de juny, Dia Mundial del Medi Ambient. Aquest any, la Setmana de la Natura girarà entorn de la connectivitat ecològica. 

A Catalunya estem vivint una situació d’emergència ecològica i de crisi climàtica, i això està afectant greument la biodiversitat. En els últims 20 anys, la fauna salvatge de Catalunya ha perdut un 24% dels seus individus, i els ecosistemes d’aigua dolça i litorals, els agraris i els de boscos madurs es troben entre els més amenaçats.

Una de les principals causes de la pèrdua de diversitat biològica són els canvis en els usos del sòl. Aquests canvis provoquen que molts hàbitats es redueixin, es deteriorin i es fragmentin.

Però, què vol dir que els hàbitats es fragmenten? Doncs passa el mateix com quan desmuntem un trencacloques: una gran extensió es transforma en peces de superfícies més petites, i aquestes queden separades les unes de les altres per hàbitats que són diferents als originals.

Quan això passa, diem que la connectivitat ecològica s’ha reduït.

Tenir hàbitats cada cop més fragmentats posa les coses molt difícils a totes aquelles espècies que, degut al canvi climàtic, s’estan desplaçant per buscar les condicions ambientals on poder viure.

Per això és importantíssim passar a l’acció i connectar la Natura!

Implica’t a la Setmana de la Natura, organitza una activitat!

1. Organitzant una activitat per conservar la natura a través del següent formulari abans del 6 de maig.

Qualsevol col·lectiu pot organitzar una activitat, però han de complir els següents requisits

  • Totes les activitats han de promoure la conservació de la natura o la millora del medi ambient a través de la conscienciació i sensibilització ambiental.
  • Les activitats s'han de realitzar entre el 22 de maig i el 5 de juny.
  • Han de ser activitats sense ànim de lucre.
  • Tipologia lliure d'activitats sempre que compleixin amb l'objectiu transversal de promoure la conservació de la natura
  • El material que s'organitzi per l'activitat ha de ser sostenible i les activitats han de ser respectuoses amb el medi ambient.
  • Totes les activitats han de comptar amb l'autorització de l'òrgan competent de l'espai on es dugui a terme.

Alguns exemples: sortides d’educació ambiental, censos, plantades, dinars d’aprofitament, debats sobre les causes de la crisi ecològica, extracció de plantes invasores, conferències, xerrades, tallers, exposicions, gimcanes…

Des de l'organització us faran arribar el braçalet solidari #setmananatura perquè el pugueu repartir entre els participants de les vostres activitats!

2. Escollir una o diverses activitats i assistir-hi durant la setmana. Es poden consultar i filtrar les diferents activitats al mapa 

  • Tipus d’organitzador (associacions i fundacions, educació, administracions públiques, biblioteques o empreses).
  • Tipus públic a qui va dirigida l’acció (adult, familiar o especialitzat).
  • Tipus d’activitat (voluntariat, sortida guiada, exposició, taller, concurs o altres).

3. Donar a conèixer la campanya a les persones i col·lectius del vostre entorn: des del boca-orella, utilitzant el hashtag #setmananatura a xarxes socials o promovent l’organització d’activitats al vostre municipi!

Les cases de colònies i albergs poden esdevenir un organitzador d'una d'aquestes activitats aprofitant les propostes de conscienciació i sensibilització ambiental que venen adreçant habitualment a escoles i famílies, així com un gran oportunitat d'aproximació al territori i de donar visibilitat a l'activitat que realitzen. 

Per qualsevol dubte o suggeriment, podeu posar-vos en contacte amb els organitzadors a [email protected] i us informaran!

Font: Setmana de la Natura 

 

Aquesta pàgina web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els serveis i analitzar els hàbits de navegació, en cap cas per a finalitats publicitàries. Si segueix navegant entendrem que n'accepta el seu ús. Més informació | Accepto les galetes