L'objectiu és reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle d'aquí el 2030 i fer-ho climàticament neutres a partir del 2050

17/05/2024

El 8 de maig el Diari Oficial de la Unió Europea ha publicat la refundició de la Directiva (UE) 2024/1275 relativa a l'eficiència energètica dels edificis, plantejant un ambiciós objectiu: tot el parc dels edificis haurà d’estar descarbonitzat el 2050, o sigui, en aquesta data tots els edificis hauran de ser de zero emissions, tant els edificis nous com als edificis existents.

A partir de l’1 de gener de 2030, els edificis nous hauran de complir amb dos nous requisits: hauran de ser edificis de zero emissions (edificis molt eficients, sense emissions in situ durant l’ús de l’edifici), i hauran de calcular les seves emissions al llarg del seu cicle de vida, l’anomenat potencial d’escalfament global de l’edifici. Per tant, caldrà avaluar, a més de les emissions operatives (durant l’ús de l’edifici), les emissions degudes a l’extracció i transformació dels seus materials, transport a l’obra, construcció i enderroc de l’edifici.

Els estats membres hauran d’elaborar un Pla nacional de renovació, on caldrà indicar polítiques i fites sobre el seguiment de la rehabilitació dels edificis. En aquest pla s’hauran de definir les normes mínimes de renovació dels edificis no residencials: s’establirà un consum màxim d’energia primària per unitat de superfície (kWh/m2 · any), i aquells edificis que el superin, hauran d’aplicar mesures de rehabilitació per poder complir aquest llindar. El llindar caldrà complir-lo a partir de 2030, i cada cop serà més exigent.

En el cas dels edificis residencials, s’haurà de reduir el consum promig d’energia primària total (kWh/m2 · any) en un 16% el 2030. Respecte d’aquest estalvi, com a mínim el 55% caldrà aconseguir-lo rehabilitant els edificis més ineficients energèticament.

Altres punts que es proposen en la nova normativa són

  • Eliminació de calderes de combustibles fòssils per a 2040.

Els estats membres han d’adoptar mesures per a descarbonitzar els sistemes de calefacció i eliminar gradualment els combustibles fòssils en la calefacció i la refrigeració amb la finalitat d’eliminar per complet les calderes de combustibles fòssils per a 2040.

A partir de 2025 es prohibirà subvencionar les calderes independents de combustibles fòssils. Els incentius financers continuaran sent acceptables per als sistemes híbrids de calefacció que utilitzin una quota significativa de renovables, com els que combinen una caldera amb una bomba de calor o una instal·lació solar tèrmica.

  • Edificis climàticament neutres a partir de 2030.

Els països estaran obligats a la renovació del 16% dels edificis no residencials menys eficients per a 2030 i, d’altra banda, el 26% dels edificis amb menor eficiència mitjançant requisits mínims d’eficiència energètica per a 2033.

A més, en el cas de ser adequat tècnicament i econòmicament, els estats membres hauran d’implementar instal·lacions solars en edificis públics i no residencials, depenent de la seva grandària, i en tots els edificis residencials nous d’aquí a 2030.

D’altra banda, els edificis agrícoles i els que formin part del patrimoni cultural i històric poden excloure’s d’aquesta nova normativa. Els països de la UE podran decidir no establir o no aplicar els seus requisits als edificis protegits quant al seu valor arquitectònic o històric especial, a les construccions provisionals i als edificis utilitzats com a llocs de culte i per a activitats religioses.

Per a més informació podeu consultar en aquest enllaç el text aprovat pel Parlament Europeu de la EPBD

 

Aquesta pàgina web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els serveis i analitzar els hàbits de navegació, en cap cas per a finalitats publicitàries. Si segueix navegant entendrem que n'accepta el seu ús. Més informació | Accepto les galetes