08/07/2024
Després d'un llarg període de desenvolupament, finalment ha estat publicat en el BOE el Reial decret 614/2024, de 2 de juliol que modifica l'actual normativa en prevenció i el control de la legionel·losi, el Reial decret 487/2022.
El Reial decret 487/2022, que va entrar en vigor el 2 de gener del 2023, va actualitzar i va introduir canvis clau en els requisits sanitaris per a la prevenció i el control de la legionel·losi, d'acord amb els actuals coneixements tècnics i científics, els mètodes analítics i de mostreig més actuals, i els nous requisits de formació del personal que realitza el manteniment de les instal·lacions de risc.
No obstant això, des de la seva publicació, ha generat dubtes i ha estat qüestionat pel propi sector, a causa d'ambigüitats i alguns possibles desencerts a l'hora de facilitar un òptim desenvolupament de les activitats professionals relacionades amb la prevenció i el control de la legionel·losi.
El nou RD 614/2024, que ha entrat en vigor un dia després de la seva publicació en el B.O.E., consta d'un article únic amb les principals modificacions i en el qual s'afegeixen noves disposicions transitòries.
La publicació oficialitza la modificació o correcció d'alguns dels requisits previs que l'RD 487/2022 va publicar inicialment.
A tall de resum aquestes són les modificacions més importants.
"En el cas que la instal·lació sigui explotada per persona física o jurídica diferent de la propietària de la instal·lació, aquesta persona explotadora serà la responsable a l'efecte del compliment de la normativa, tret que pugui acreditar-se que aquesta responsabilitat la té la persona propietària."
El coneixement de la instal·lació i de les activitats prèvies en matèria de manteniment, neteja i desinfecció dutes a terme en ella, són factors determinants en els resultats analítics i aquests al seu torn ho són en la verificació de l'eficàcia dels procediments de manteniment, neteja i desinfecció. La presa de mostres es durà a terme segons procediments documentats, que figuraran en el programa de mostreig i anàlisi de l'aigua, i correspondrà a la persona responsable tècnica del PPCL o PSL aportar la documentació i informació sobre la instal·lació per a la correcta presa de mostres.
Per a una major eficiència energètica i econòmica, en aquelles instal·lacions que per les característiques del seu disseny o activitat precisen d'un continu i elevat volum d'aigua es possibilita la recirculació d'aquesta, sense conducta al buidatge total de la instal·lació després d'activitats com la neteja i desinfecció, després de cada ús, sempre que això no suposi un risc per a la salut.
Per això, s'ha introduït en els diferents annexos respecte als programes de manteniment i tractament d'instal·lacions amb recirculació d'aigua, l'expressió "quan sigui necessari per a evitar o reduir al mínim la probabilitat de proliferació i disseminació de la Legionel·la" permetent no eliminar l'aigua dels gots, dipòsits, circuits, filtres, etc., sempre que no es posi en risc la protecció de la salut enfront de Legionel·la.
La persona responsable de dur a terme les mesures establertes en la normativa haurà de ponderar el risc i prendre una decisió encaminada a aconseguir l'objectiu d'evitar o reduir al mínim la probabilitat de proliferació i disseminació de la Legionel·la.
Període transitori
Les persones titulars de les instal·lacions hauran d'actualitzar el PPCL o el PSL al que s'estableix en el RD 614/2024, abans de l'1 de juliol de 2025
Aquì us deixem l'enllaç al BOE:
Reial Decret 614/2024, de 2 de juliol, pel qual es modifica el Reial decret 487/2022, de 21 de juny, pel qual s'estableixen els requisits sanitaris per a la prevenció i el control de la legionel·losi.
Font: Higiene Ambiental