Recordeu sobretot no obrir i tancar la nevera per mantenir el fred el més temps possible

26/11/2024

Compartim una sèrie de recomanacions de l'Agència Catalana de Seguretat Alimentària que convé tenir en compte a les cuines de les instal·lacions juvenils, cases de colònies i albergs, i escoles i entitats en cas de patir un tall del subministrament elèctric. 

Manteniu les portes de la nevera i del congelador tancades tant de temps com sigui possible per tal de mantenir freda la temperatura interior.

  • Si no obriu la nevera els aliments es conservaran freds al voltant de 4 hores.
  • Un congelador ple manté la temperatura durant aproximadament 48 hores (24 hores si està mig ple) si la porta roman tancada.
  • Compreu gel sec o blocs de gel per mantenir el congelador com més fred millor en cas que el tall d'electricitat pugui durar un període de temps perllongat. Amb 20 kg de gel sec es pot mantenir fred un congelador de 500 litres, ben ple, durant dos dies.

Quan torni l'electricitat... 

  1. Si disposeu d’un termòmetre en el congelador, comproveu-hi la temperatura en tornar l'electricitat. Si la lectura del termòmetre del congelador indica 4 °C o menys, els aliments han estat conservats en bones condicions i es poden consumir com si fossin aliments frescos refrigerats.
  2. Si no disposeu de termòmetre en el congelador, reviseu cada paquet d'aliments per determinar si està en bones condicions. Si els aliments mantenen encara trossets de gel o es troben a una temperatura de 4 °C o menys estan en bones condicions per ser consumits o preparats. No confieu en l’aspecte o l’olor del menjar.
  3. En general, els aliments refrigerats es conserven en bones condicions de temperatura sempre que el subministrament elèctric no hagi estat interromput durant més de 4 hores i que la porta del congelador s’hagi mantingut tancada.
  4. Rebutgeu qualsevol aliment perible (com ara carn, pollastre, peix, ous, llet o formatge fresc o sobres) que hagi estat a una temperatura superior a 4 °C durant dues hores o més.
  5. Heu de tenir present que els aliments que es poden deteriorar –com la carn, el pollastre, el marisc, la llet i els ous– que no s’hagin conservat en refrigeració o congelació de manera adequada, poden causar malalties en ser consumits, encara que els cuineu a les temperatures adequades.

Recordeu: 

  1. Si consumiu carn, pollastre, peix o ous refrigerats o congelats que s’han mantingut a temperatures segures –4 ºC o menys–, assegureu-vos de cuinar bé el producte a la temperatura adequada per garantir que es destrueix qualsevol possible bacteri d'origen alimentari (vegeu les Quatre normes per preparar aliments segurs). No obstant això, si aquests aliments han estat a una temperatura superior a 4 ºC per un període de temps de 2 hores o més, rebutgeu-los.
  2. Renteu les fruites i les verdures amb aigua procedent d'una font segura abans de menjar-les (vegeu els consells El rentat de fruites i verdures).
  3. Per als infants, és preferible utilitzar aliments infantils preparats als quals no calgui afegir-hi aigua. Si heu d’utilitzar aliments infantils concentrats o en pols, prepareu-los amb aigua embotellada si hi ha risc o dubte que el subministrament d'aigua pugui estar contaminat.

Us adjuntem el pdf amb els diferents consells de seguretat alimentària en cas de tall en el subministrament elèctric

 

Aquesta pàgina web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els serveis i analitzar els hàbits de navegació, en cap cas per a finalitats publicitàries. Si segueix navegant entendrem que n'accepta el seu ús. Més informació | Accepto les galetes