16/12/2024
El passat 10 de desembre, l’ACCAC i Serhs Distribució van celebrar la jornada que venen organitzat conjuntament i que arriba a la dotzena edició. Ha estat una nova oportunitat per continuar compartint coneixement, idees i solucions per tal d'avançar cap a un model de menjador a les instal·lacions juvenils cada cop més saludable i sostenible, compromès amb el medi ambient i amb les persones a les quals donen servei.
L’edició d’enguany s'ha tornat a realitzar al Centre d’Innovació Gastronòmica Industrial - FoodLab a Riudellots de la Selva, un espai especialment habilitat i amb les instal·lacions necessàries per a la pràctica culinària, contribuint a l'èxit de la jornada.
Aquest any les sessions es van centrar en el repte de reduir el malbaratament d'aliments, la millora de la gestió dels residus i l'aprofitament segur del menjar. Una oportunitat per conèixer les claus per prevenir el malbaratament alimentari i per donar compliment a les obligacions que deriven de la normativa en aquesta matèria.
La jornada va obrir amb una sessió de l'especialista en hostaleria sostenible Isabel Coderch, que va compartir amb tots els presents els punts clau de la llei de prevenció de malbaratament alimentari i quines són les estratègies més exitoses per reduir el possible llançament de menjar a les cases de colònies i albergs.
Primer va presentar els conceptes claus per entendre que és en realitat el malbaratament alimentari, destacant els diferent residus que es produeixen a la cuina i el menjador. Cal considerar com malbaratament totes aquelles parts dels aliments destinades a consumir-se però que acaben com a residus, així com diferenciar-ho del residu alimentari que són les restes d'aliments (comestibles i no comestibles) que acaben transformats en residus. És l'equivalent a la fracció orgànica. I la minva que és la part dels aliments que es descarten per qüestions comercials o perquè no es consideren comestibles.
En tots els establiments es llença menjar, per tant, cal seguir unes estratègies de prevenció del malbaratament que resumia en:
Finalment, Isabel va fer una presentació sobre la Llei 3/2020 de prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentaris que afecta a totes les empreses o entitats. D'aquest marc normatiu pendent de desenvolupament reglamentari, va destacar l'obligació de disposar d'un Pla de prevenció del malbaratament alimentari a excepció de les microempreses (menys de 10 treballadors i volum de negoci o balanç anual de menys de 2 milions d'euros), les quals també han de complir igualment alguns requeriments com quantificar el malbaratament i informar dels excedents. En aquest punt es va comunicar que com ACCAC es té la intenció de crear un Pla de Prevenció col·lectiu al qual es podran adherir les instal·lacions juvenils associades que prefereixin no desenvolupar un de propi.
Podeu consultar la presentació de l'Isabel Coderch de Te lo Sirvo Verde fent clic al en aquest enllaç.
Posteriorment, i abans de passar a la part final de la jornada, Serhs Distribució va agrair el compromís de les instal·lacions associades amb la companyia, reiterant la voluntat de continuar esdevenint facilitadors de petites solucions per al dia a dia de cases de colònies i albergs a través de la presentació que podeu veure en el següent enllaç.
La darrera sessió de la Jornada va comptar amb un showcooking de l'Ada Parellada, una de les cuineres pioneres de Catalunya en reaprofitament alimentari al sector de la restauració. En aquesta part de demostració culinària, la xef va preparar diferents receptes d'aprofitament, compartint idees i mètodes pràctics per reduir el malbaratament a la cuina i, alhora, no va deixar de compartir amb tots els assistents la importància de transmetre als infants el valor i respecte pels aliments a les estades a les cases de colònies. Una gran sessió, amena i divertida, per aprendre a cuinar amb consciència.