L'esdeveniment va servir per marcar les línies estratègiques per aquest 2025

21/02/2025

Un any més, el passat 18 de febrer, les instal·lacions juvenils associades a l'Associació de Cases de Colònies i Albergs de Catalunya (ACCAC) es van reunir en una cita destacada, la seva Assemblea General. L'esdeveniment es va celebrar a la casa de colònies de Finca Tamarit, a Tarragona. 

L'Assemblea és el màxim òrgan de decisió de l'entitat, i per això les cases de colònies i albergs de l’ACCAC hi van participar activament. Aquesta trobada central permet debatre les iniciatives de l’associació i recollir les inquietuds de les instal·lacions juvenils membres, reforçant així la veu del sector i la seva representativitat. 

A la primera part de l'acte es va fer un repàs dels aspectes més destacats de la tasca duta a terme durant el 2024. Entre les actuacions més rellevants, es va posar en valor la guia desenvolupada per l'entitat per facilitar l'adaptació al nou Codi d’Accessibilitat. També es va destacar la feina realitzada per elaborar recursos útils per a les instal·lacions juvenils, com la guia per a la contractació laboral a les colònies i el Full de ruta per a la sostenibilitat i descarbonització de les cases de colònies i albergs, document que recull mesures i oportunitats per afavorir la presa de decisions en matèria de mitigació i adaptació al canvi climàtic. Accions més divulgatives per promocionar-nos com Espais més Sostenibles també sorgeixen a partir d'aquest full de ruta.

A més, es va subratllar la importància de l’acció política i del seguiment de les novetats normatives que afecten el sector, així com l’acompanyament que l’entitat procura en aquest àmbit. Finalment, es va fer un breu repàs dels diferents serveis que proporciona l’associació a través de la seva cartera de serveis i subministraments, amb especial èmfasi en la bona marxa del servei de la central d'informació i reserves.

A continuació, es van presentar i debatre les principals línies d’actuació i iniciatives previstes per al 2025, moltes de les quals donen continuïtat a l’acció que s’ha anat desenvolupant a l’entitat. Així mateix, es va reafirmar el compromís amb un model de governança participatiu basat en les comunitats de pràctica (CoP).

Entre els temes més rellevants tractats, es va parlar de l’aplicació del reglament d’instal·lacions, posant especial atenció al compliment de les disposicions transitòries, inclosos els terminis d’adequació. També es van abordar qüestions com el Codi d’Accessibilitat, el registre d’usuaris i la prevenció del malbaratament alimentari, àmbit en què es preveu dissenyar un pla col·lectiu al qual els socis es puguin adherir.

A més, es va destacar la continuïtat dels projectes destinats a facilitar la transformació digital de les empreses i entitats associades, amb especial èmfasi en la millora de solucions digitals que garanteixin el compliment de les obligacions en matèria de facturació electrònica.

Un altre aspecte clau serà la negociació col·lectiva del conveni del lleure, així com la definició de solucions que permetin adequar l’organització del treball a l’activitat de colònies i l’aplicació del registre de la jornada. Aquest darrer punt es treballarà tant a través de la negociació col·lectiva com mitjançant eines digitals que en facilitin la gestió.

També es va posar de manifest la necessitat d’obtenir una millor definició i classificació dels codis CNAE del sector del lleure educatiu, així com d’avançar en la definició d’una aliança amb l’Acellec per establir un marc de col·laboració estable que impulsi el desenvolupament d’accions conjuntes.

Durant l’Assemblea, es va produir un relleu important en el lideratge de l’Associació. Després d’11 anys de dedicació com a president de l’ACCAC, en Werner Estellé del Rourell va cedir el testimoni, i des de l’entitat se li va agrair profundament la seva tasca i compromís. Ara, l’Helena Gonzalez, de la casa de colònies Ca n'Oliver, assumeix la presidència amb il·lusió i determinació per continuar impulsant el projecte.

Finalment, un cop conclosa l’Assemblea, els associats van poder gaudir d’un dinar conjunt, un espai més distès on, de manera informal, es va continuar fent col·lectiu.

 

Aquesta pàgina web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els serveis i analitzar els hàbits de navegació, en cap cas per a finalitats publicitàries. Si segueix navegant entendrem que n'accepta el seu ús. Més informació | Accepto les galetes