L'Agència de salut pública de Catalunya va presentar l'actualització del document “Acompanyar els àpats dels infants. Consells per a les famílies i els menjadors escolars”

27/02/2025

Aquest passat mes de gener, l'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) va fer la presentació de l'actualització del document  “Acompanyar els àpats dels infants. Consells per a les famílies i per als menjadors escolars” editat el 2016. Amb aportacions de 38 professionals de 20 entitats de l'àmbit de la salut, pediatria, nutrició, educació i oci, s'amplien i revisen continguts per a convertir l'acte de menjar en una experiència educativa i saludable.

Durant l'acte es va destacar que el foment d’hàbits saludables és un eix essencial de les estratègies de promoció de la salut de l’Agència de Salut Pública de Catalunya. En aquest context, l’ASPCAT desenvolupa diversos programes per promoure hàbits alimentaris saludables especialment entre infants i joves i tant a casa amb les famílies, com en altres entorns, com els centres educatius. Va destacar el PReME (Programa de revisió de menús escolars), que emmarca el document que es va presentar, i que respon a la necessitat de vincular l’alimentació i la nutrició amb els processos educatius de l’àpat.

La primera guia “Acompanyar els àpats dels infants”, publicada l’any 2016, va ser pionera i ha servit de referència en el món de l’educació, la criança, la nutrició i l’acompanyament del procés alimentari dels infants. Gairebé deu anys després, s’ha renovat, ampliat i revisat el contingut, amb una actualització de la bibliografia científica i amb les aportacions de 38 professionals de 20 entitats de l’entorn de la salut, la pediatria, la nutrició, la pedagogia, l’educació, les famílies, el lleure, la restauració col·lectiva, etc.

Aquesta guia fa valdre les oportunitats educatives de l’acte de menjar, que abasten aspectes com la salut, la sostenibilitat, la cultura, la gastronomia, les habilitats socials, l’autonomia, etc. Ofereix consells per facilitar que l’acompanyament dels infants durant l’àpat afavoreixi una alimentació saludable, sostenible i respectuosa, convertint aquest moment en una estona agradable per a tothom. Així mateix, aborda el rol de les persones adultes, tant a casa com a l’escola, per tal de fomentar l’autoresponsabilitat, la convivència i el benestar de tothom que participa en l’àpat.

Aquesta guia també serveix com una eina de referència per facilitar l’acompanyament dels àpats durant les estades a cases de colònies i albergs.

Més informació: Acompanyar els àpats dels infants. Consells per a les famílies i els menjadors escolars / Cartell de consells pràctics 

 

Aquesta pàgina web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els serveis i analitzar els hàbits de navegació, en cap cas per a finalitats publicitàries. Si segueix navegant entendrem que n'accepta el seu ús. Més informació | Accepto les galetes