Però no naixia del no-res, temps abans una vintena de gestors ja treballaven de manera intensa per posar les bases del que havia de ser l’ACCAC. Tenien interessos i problemes comuns i eren conscients que si s’organitzaven, guanyaven força. Llavors la
Secretaria General de Joventut estava desenvolupant una normativa del sector i necessitaven establir una interlocució directa i estructurada de les instal·lacions juvenils.
Però la intenció sobrepassava el rol de representació davant les administracions: volien que l’Associació es convertís en el referent en les cases de colònies i albergs, que acompanyés els gestors, que donés a conèixer el col·lectiu i que sensibilitzés sobre la realitat del sector. Creien en la funció de les instal·lacions juvenils tant en l’educació formal com no formal i volien reivindicar-la, posar-la en valor a nivell social.
I la suma d’esforços ha estat multiplicadora a mesura que l’Associació ha anat creixent. Al llarg dels 30 anys d’història, l’ACCAC ha aconseguit defensar els interessos generals del sector per afrontar els nous reptes que han sorgit i ha potenciat les experiències vitals i de convivència que suposen les estades a les cases de colònies i albergs.
L’ACCAC ha aconseguit professionalitzar-se i actualitzar-se tot mantenint la implicació d’un gremi que s’ha fet gran i s’ha consolidat, arribant a més de 90 instal·lacions associades arreu de Catalunya. És un col·lectiu que ha treballat conjuntament des dels seus inicis per mantenir la qualitat i reinventar-se sense perdre l’objectiu original: que els infants i joves gaudeixin d’un actiu de país com són les instal·lacions juvenils.