Arriba la neu i, amb ella, les muntanyes blanques, els esquís, els trineus,... T'oferim la guia bàsica per gaudir de tot això sense témer per la seguretat dels més menuts.

Quan arriba la temporada del fred moltes escoles fan colònies a la neu i les famílies, sortides a la muntanya. És molt positiu que els nens segueixin fent activitats a l’aire lliure, tot i que arribin la neu i les baixes temperatures. Realitzen exercici físic i, a més, els ajuda a romandre actius en qualsevol circumstància. Tanmateix, les condicions extremes fan que sigui necessari prendre algunes precaucions extres.

Quan anar a la neu? 

Portar a la neu un nadó de pocs mesos no és el més recomanable, ja que romanen asseguts a la cadireta o estirats al cotxet tota l’estona; encara no poden jugar amb la neu i els pares han d’estar molt pendents que no es refredin. Si l’edat és de dos o tres anys, els haurem de vigilar de molt a prop: rellisquen amb facilitat i, probablement, això ens deixarà esgotats. Tanmateix, a partir d’aquesta edat ja els agrada molt la neu. Si van abrigats i tornem aviat a casa (ja que es cansen de seguida), es poden adaptar a la situació.

L’edat ideal per anar a la neu és a partir dels quatre anys. Ja tenen la resistència física necessària per caminar encara que se’ls enfonsin les botes a la neu, resisteixen amb humor les relliscades i saben rebolcar-se, construir ninots i fer guerres de boles.

Si és un dia sense sol, amb vent, pluja o altres condicions climàtiques extremes, cal considerar la possibilitat d’anar a la neu un altre dia.

Com equipar-se? 

Cal abrigar els nens, però no massa, perquè pot ser contraproduent. A la neu, els nens no paren de jugar i, a vegades, acaben suant. La suor se’ls enganxa al cos i, quan frenen una mica l’activitat, se’ls queda a la pell una sensació d’humitat i fred que pot afavorir l’aparició de símptomes de congelació.

Els nens més petits pateixen més els canvis de temperatura. És millor fer servir moltes capes primes de roba que poques capes gruixudes. El més important és tapar el coll i el cap.
- Millor que la roba interior sigui de cotó, que afavoreix la transpiració.
- Millor que els mitjons siguin de llana.
- Utilitza jerseis de llana i polièster, encara que no massa gruixuts. Els de coll alt protegeixen la gola.
- Els pantalons han de ser impermeables i encoixinats. Millor ajustats al turmell o amb la vora ficada a la bota, perquè no entri humitat.
- És recomanable utilitzar sempre guants i gorres, i mai bufanda (en caure a terra es mulla i és molesta).

A la neu cal emprar protecció solar, fins i tot quan el dia sigui ennuvolat. El gel i la neu reflecteixen molt la llum solar, encara que n’hi hagi poca o no ens ho sembli. El factor ha de ser 15 com a mínim. Es renovarà cada dues hores, si s’està ininterrompudament a l’aire lliure. Pels mateixos motius, cal equipar-se sempre amb unes bones ulleres de sol.

Aquesta pàgina web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els serveis i analitzar els hàbits de navegació, en cap cas per a finalitats publicitàries. Si segueix navegant entendrem que n'accepta el seu ús. Més informació | Accepto les galetes