Us proposem 10 recomanacions per penjar fotos i vídeos de menors a Internet de manera responsable.

01/06/2018

Es poden penjar fotos dels nens i nenes en les instal·lacions a un perfil d’Instagram o Facebook, Twitter, etc.? El següent llistat respon aquestes preguntes o d’altres de semblants relacionades amb els drets d’imatge, que estan reconeguts en l’article 18.1 de la Constitució espanyola i regulats per la Llei orgànica 1/1982, de 5 de maig, sobre el dret a l’honor, a la intimitat personal i familiar i a la pròpia imatge.

Recomanacions per penjar imatges a les xarxes socials

1. Permís d’imatge signat: Si una família no ha cedit els drets explícitament a l’empresa amb una autorització per escrit, l’infant no pot sortir a les fotos que puguin fer els responsables o monitors de la instal·lació, encara que l’escola sí que els pugui tenir. En cas de sortir en alguna imatge, no es pot distribuir per cap mitjà, digital o imprès, a menys que se li pixeli la cara.

2. Finalitat: Cal que l’autorització dels drets d’imatge especifiqui els usos que tindran les fotografies. En el cas de les instal·lacions juvenils, que és comercial i promocional.

3. Només en els comptes validats: El permís autoritza a difondre imatges només en webs i xarxes socials especificats i autoritzats en la signatura del permís d'imatge.

4. Som responsables del què pengem: Quan es publiquen imatges a la xarxa des d'un compte personal o d’empresa, la responsabilitat és nostra. És necessari assegurar-se que les persones que hi apareixen han donat el seu consentiment per fer-ho. En el cas dels menors, la responsabilitat recau en els seus pares o tutors/es.

5. Fotos explicatives: És important il·lustrar amb imatges les activitats de les instal·lacions juvenils però normalment podem evitar que s’hi identifiqui la gent que participa en l’activitat, per exemple, fent la fotografia d’esquena. 

6. En cas de dubte, no penjar la foto: Cal evitar compartir imatges que es puguin malinterpretar. Quan pengem una foto a Internet, qualsevol persona la pot utilitzar per un ús inadequat. Per aquest motiu, s'ha d'evitar penjar fotos que puguin atemptar contra la dignitat de les persones que hi apareixen i també les que puguin ser malinterpretades fora del context en què es van fer. 

7. No posar nom i cognoms: Evitar donar dades personals acompanyant la imatge. Quan en un peu de foto es posen les dades de les persones que hi apareixen, permet localitzar aquella persona més fàcilment. Cada persona ha de decidir si vol etiquetar-se en fotos o deixar que altres persones ho facin.

8. Designar un responsable de l’arxiu de fotos: És recomanable ordenar les fotos, tenir-les en un sol espai i controlar qui hi té accés.

9. Compartir sí, però amb seguretat: Evitar que qualsevol persona pugui tenir accés a les fotos. Cal compartir les imatges de manera privada penjant-les a una plataforma que permeti protegir-les amb contrasenya; és més recomanable que penjar àlbums sencers a les xarxes socials.

10. Quan es penja una imatge, se'n perd el control: El que publiquem a Internet no desapareix i en molts casos passa a ser propietat de la plataforma on l'allotgem. El que es publica a Internet no desapareix.

Font: Xarxanet.org

Aquesta pàgina web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els serveis i analitzar els hàbits de navegació, en cap cas per a finalitats publicitàries. Si segueix navegant entendrem que n'accepta el seu ús. Més informació | Accepto les galetes