El govern espanyol i les principals organitzacions d'autònoms han tancat aquest dimecres un acord que introduirà grans novetats des del 1 de gener de 2019 sobre les cotitzacions i les prestacions socials d'aquests treballadors.

30/01/2019

L'acord inclou l'increment d'un 1,25% de la base mínima de cotització, fins als 944,35 euros al mes, i el tipus de cotització s'incrementarà en 0,2 punts, passant del 29,8% al 30%, de manera que els autònoms persones físiques hauran de pagar 5,36 euros més al mes (64 euros més a l'any) del que paguen actualment, tot i que a canvi rebran una major protecció.

En el cas dels autònoms societaris, la base mínima quedarà en 1.214 euros i la quota mensual s'elevarà a 6,8 euros respecte a l'actual mensual i 82,68 euros a l'any.

Els autònoms cotitzaran des 2019 per totes les contingències que cotitzen ara els empleats per compte aliè.

Recàrrec per als contractes de molt curta durada

El ministeri de Treball també ha proposat un decret llei en matèria de Seguretat Social per augmentar un 40% les cotitzacions per als contractes temporals iguals o inferiors a cinc dies, segons l'esborrany. La mesura encara ha de rebre el vistiplau final del ministeri i després del consell de ministres. "S'estan utilitzant amb certa freqüència contractes de dilluns a divendres. El treballador no cotitza el cap de setmana. Això és dolent per als treballadors i també és un estratagema dolent per al sistema", ha explicat la ministra de Treball, Migracions i Seguretat Social, Magdalena Valerio.

El canvi, que podria rebre llum verda aquest divendres, vol posar fi als "abusos" dels contractes temporals de curta durada. La Seguretat Social augmentarà els seus recursos i es desincentivaran els contractes de molt curta durada. Actualment ja existeix un recàrrec del 36% per als contractes inferiors a 7 dies.

Segons avança el diari econòmic 'Cinco Días', l'esborrany del decret llei també inclou un canvi significatiu per als treballadors que encadenen contractes curts: els dies treballats en contractes temporals de cinc o menys dies comptabilitzaran com a 1,4 dies cotitzats (davant l'1 actual). Això permetrà accedir amb més facilitat a les prestacions de jubilació, incapacitat o maternitat. En els contractes parcials ja existeix un mecanisme similar.

Baixes

Els treballadors per compte propi cotitzaran des de l'1 de gener per contingències professionals, incapacitat temporal, cessament d'activitat i formació i, a canvi, veuran millorats els seus condicions de protecció social. Deixaran de cotitzar a la Seguretat Social a partir del segon mes en què es trobin de baixa per malaltia o incapacitat temporal i fins al moment de l'alta i també tindran accés a formació contínua.

Atur dels autònoms

L'acord flexibilitza l'accés i amplia la durada de la prestació per cessament d'activitat, l'anomenat atur dels autònoms. El mínim passa de dos a quatre mesos i el màxim, de 12 a 24 mesos, sempre en funció dels mesos cotitzats. El govern espanyol preveu, a més, facilitar l'accés a aquesta prestació, una cosa fins ara difícil pels requisits exigits.

Tarifa plana

El govern espanyol ha decidit finalment mantenir la tarifa plana, una quota mensual reduïda clau per als autònoms que comencen amb un nou projecte, encara que en 2019 passarà dels actuals 50 euros a 60. Aquesta reducció de la quota a la Seguretat Social està destinada a autònoms amb alta inicial o que no haguessin estat en situació d'alta en els dos anys immediatament anteriors. Des 2019 s'inclourà també als treballadors agraris, que pagaran 50 euros.

Sancions per falsos autònoms

En el reial decret que el govern espanyol preveu aprovar divendres també s'inclou la mesura anunciada aquest dimecres a la ministra en la qual es recull que es sancionarà a les empreses amb un mínim de 3.126 euros i un màxim de 10.000 euros de multa per cada treballador que estigui mal enquadrat en el Règim Especial de treballadors Autònoms (RETA) i estar en el Règim General o pel transvasament de treballadors del Règim General al REPTA.

Aquesta pàgina web utilitza cookies pròpies i de tercers per millorar els serveis i analitzar els hàbits de navegació, en cap cas per a finalitats publicitàries. Si segueix navegant entendrem que n'accepta el seu ús. Més informació | Accepto les galetes